​За първи път проговаря класният на Местан: Лютви е гузна съвест

БСП и ДПС са турското и българското крило на БКП

Моделът Доган е гета, самозаключваш себе си зад вратата на затвора, а всички отвън са опасни

Сокола е фашив мит – караха ме да разказвам, че той ръководел турската съпротива срещу комунизма, признава пред Faktor.bg политзатворникът Авни Вели

Авни Вели е завършил българска филология. Създател е на една от първите нелегални автентични организации, срещу режима на Тодор Живков през 1983 г., преди официално БКП да започне провеждането на така наречения Възродителен процес. Арестуван е и обвинен за антидържавна дейност и разпространяване на твърдения, позорящи социализма. На 5 февруари 1985 г. е осъден на 7,5 г. затвор. На 24 май 1989 г. Държавна сигурност го екстрадира от страната с еднопосечен билет за Швеция. Установява се в Република Турция, пенсионира се като учител. България продължава да го влече и понякога се завръща в родния край.

За първи път политзатворникът говори за ученика си Лютви Местан и за партията на турците ДПС.

По ирония на съдбата преди 45 съдбите им се разделят – учителят поема към нелегалната съпротива срещу един тоталитарен режим, а ученикът минава под крилото на Държавна сигурност.

Интервю на Стойко Стоянов

- Г-н Вели, вярно ли е, че сте последният класен ръководител на днешният лидер на ДПС Лютви Местан?

- Да, и много добре го помня това момче. Бях учител в гимназията в Джебел. Отивах да проверявам домашни в кабинета си. Гледам в коридора на стълбите стоят две момчета оклюмали. Разговорих ги и разбрах, че се казват Фикри и Лютви. Изключили ги от гимназията в Момчилград, изглеждаха страшно подтиснати. Така се запознахме.

- Сигурен ли сте, че лидерът на ДПС е бил изключен от гимназията, за какво?

- Как да не съм сигурен, мисля, че това се знае – закачали дъщерята на местният партиен секретар, той ги подгонил и ги изхвърлили от училище за неморално поведение. Опитали да се прехвърлят в различни гимназии на Кържалийски окръг, но този татко комунист тръгнал да им отмъщава и никъде не искаха да ги приемат. А бяха в началото на втория срок на 11 клас. Реално можеха да не завършат гимназия и да си провалят живота. Казах им: „Приятели, направили сте нещо, но ще признаете ли пред мен всичко?” Тогава Лютви разказа, че обиколили целия окръг, дори и в Ардино не ги искали. Последно дошли в Джебел, но и тук им отказали да ги запишат. Директорът ги изгонил. Тази история ме провокира и им казах да останат и да ме чакат. Намерих заместник директорката Парнарова, много свестна жена, мир на праха й. Обясних й цялата ситуация. Накарах я да си представи, че същата ситуация може да сполети и нейните деца. Останали са им на момчетата само няколко месеца да се дипломират – ако ги приемем ще им дадем шанс в живота, инак ги смазваме, съсипваме развитието им. Обясних, че като класен на единайсетоклвасници съм готов да ги приема и да отговарям за тях. Взехме им документите, записахме ги и така сегашният лидер на ДПС стана мой ученик в 11-и „В” клас. След няколко месеца им беше балът. Вечертата на тържеството Фикри и Лютви дойдоха да ми благодарят. Истината е, че бяха умни и будни момчета. Единият стана зъболекар, а другият филолог - издигна се до политик.

- Какъв ученик беше Местан?

- Аз станах стъпало в живота му и беше много стриктен, съвестен, пазеше се от конфликти, беше прилежен. За мен като ученици и Местан, и Фикри бяха много сериозни момчета. Фикри продължава да бъде почтен и сега. Не си криви думите, но оня е друг.

- Виждал ли сте се с Местан след края на гимназията?

- Никога.

- Как го преценявате сега като политик и фактор в управлението на страната?

- Да се върнем към заветите на Левски – да седнем на криво и да кажем право. Кой е президент на България – Плевнелиев, къде е бил преди 1989 г.? Бившият премиер Борисов е пазел Живков. Кой е този дето се представя за цар. Царство ли е България? Докараха от Мадрид един негодник, взе си имотите, които са на държавата. В този пъзел е и Местан. Лютви направи кариера в политиката чрез брак. Да перефразираме поета: Кариера е, душа дава (сме се)! Оценката ми за Местан е като за всички от ДПС, които се правят на лидери в Кърджалийско и в страната - нехранимайковци, кучи синове, какво повече от това да кажа. Не говорете пред мен за тях като политици, мислещи за някакъв си народ – те си имат джоб. Казват сега, че повечето от тях имат имения в Турция, от къде са дошли тези имоти. Помня ги – от глад миришеха устите им до 1989 г.

Движение за права и свободи – питайте Местан знае ли какво е това движение и къде се е родило. Хората, които действително се съпротивляваха срещу комунизма и се бореха за правата на преименуваните турци бяха изритани от тази игра, защото се оказаха неудобни, за подмяната, която са готвели на всички, представяйки я като демокрация. Но сега една победа има хиляди бащи, но една загуба няма и мащеха. Днес хиляди са активистите на ДПС, които се представят за герои и се облагодетестваха от това.

- Как приемате сегашното управление на ДПС с наследниците на бившите комунсити?

- Това ДПС няма нищо общо с организацията, която искаха да създадат и създадоха група затворници от Сатрозагорския затвор, сред които бях и аз.

- За Ахмед Доган бяхте ли чувал в годините на комунизма?

- Не, никой не го знаеше, какъв фактор е бил той сред нелегалните. Прочетете стенограмите от съдебния ми процес и ще видите, че съм казал още през 1985: „Ще умра, но комунизмът ще бъде победен”. Ние сме имали кауза, на която се бяхме обрекли. И днес аз продължавам да си стоя на позициите, които съм изповядвал преди 30 г.

- Вие стоите на същите позиции, но и комунизмът си остана там?

- Да, това е тъжна истина, бил съм наясно, че могат и да ме убият. Как аз да приемам с доверие сегашното ДПС, те сами не знаят кои са. Ръководните кадри на тази партия от депутат до кметове са все свързани с ДС и БКП. Всъщност тук е и връзката им с БСП. Те са си просто от една и съща организация – това са турското и българското крило на БКП, аз нямам друго наименование за тези хора. Но дори и това не е най-тежкият проблем, бихме го преглътнали, ако бяха родолюбци и мислеха за държавата и за народа си, а те мисля с джоба си. Не виждате ли, че на Догат конците още му дърпат кръгове от ДС и от службите. И винаги ще му ги дърпат. За тях е ценно, че чрез Доган могат да използват турския електорат.

- Защо автентичните, борци срещу комунизма днес са неудобни за ДПС, там не ви искат?

- Обяснението е много просто – лично чрез мен търсеха легитимация на някои хора. Искаха да казвам, че аз съм ръководел майските събития и протести на турци през 1989 г., но по заповед на Ахмед Доган, издадени от Старозагорския затвор. Аз съм лежал в този затвор – седем врати има пред тебе, за да излезнеш от там, та как ще прелетят заръките на някой си Доган, за да стигнат до турците? Отказах им с думите: „Каквото искате да правите, правете, но аз на историята няма да изменя”. Искаха да изфабрикуват мита, че всичко в нелегалната борба на турците в България е ръководено от Доган. А на всички истински политзатворници е ясно, че това е тотална измама, още повече пък сега, когато се разбра, че Доган е бил агент на ДС, внедрен в затвора за да овладее ситуацията. С тази лъжа измамиха години наред вскички, наложиха я като историческа истина и така чрез службите превърнаха Доган в този важен фактор в държавата. Той изчисти покрай себе си всички истински дисиденти и край него останаха само контролираните, и те продължават и сега да са контролирани. Това постигнаха хората около Доган, те така продължават живота си в тази страна. Нямат друг избор, освен да фалшифицират историята, самите те са фалшиви и само по начин могат да живеят.

След като знам истината, как да излъжа моите деца и да подменя събитията. Аз следя политиката и смея да твърдя, че днес в България няма истинска стройна организация, която да е извън контрола на бившата ДС и сегашните спец служби, кой е Станишев, кой е агент Павел?

- ДПС управлява страната на няколко пъти от 1990 г., но делото за Възродителния процес е смачкано, няма нито един осъден за смяната на имената на турците, а днес жертви и палачи са заедно, защо се стигна до този парадокс?

- На мен съдът ли ми е сменил името, та сега пред съда трябва да ходя, за да си го променя. Например, моите дъщери са все още в Турция с български имена по паспорт. Проблемът е, че не искат да отидат по съдебен път да си ги променят, това е унизително и те не могат да го възприемат. Но ДПС е виновно за тази гавра, не защити хората. Къде са им правата и свободите, те не са нищо друго освен предатели на етноса си. Хич не се чудете, ако утре тази власт – БСП и ДПС вземе решение България да не бъде повече с Евросъюза, а като Украйна да мине под крилото на Москва, да бъде част от бившия СССР. Това са те – продажници, извисили се на простора и продължават да развяват своето знаме. Нямам друго наименувание за тези хора.

Всички виждат, че БСП е оставило смесените райони изцяло в ръцете на ДПС и им е завещало турците и мюсюлманите като собственост. Даже е по-страшно е, превърнали са турските села в гета. Гето – това е моделът на Доган, няма пари, хляб, работа, ако те не ти дадат нещо. От ДПС хората получават само една усмивка. БСП имат голяма вина за тази ситуация, но те са си под ръка с ДПС. Когато аз обявих първата си гладна стачка в Старозагорския затвор през 1987 година, първият, който ме подкрепи беше Емил Благоев от Монтана, но сега го няма в България, изгониха го. Явно е имало план автентичните дисиденти и борци против комунизма да ги изпъдят от страната още преди да падне режима на Живков. Така постъпиха и с българи и с турци, а тук останаха да правят демокрация агенти на ДС и комунисти.

- Обвинявате ли българския народ за Възродителния процес, трябва ли виновните да бъдат наказани?

- Как да го обвинявам народа, всичко свършиха ДС и комунистите, друго не е. Продажна беше и турската интелигенция. И на мен ми предлагаха да се продам, но съм отказал, знаейки, че алтернативата ми е килията. Винаги съм им казвал, че искат да ме купят, но това няма да стане, защото целта ви е с моята борба и страдание да легитимирате режима си.

Никога не съм бил отмъстителен, въпреки, че лично съм платил със свободата си. Големият въпрос е защо всички трябва да са виновни за това злодейство – Възродителния процес. Защо трябва да са виновни и тези, които не са били с тях, били са против тях, въпреки тях. Трябва да има една морална присъда. ДПС също трябва да носят вина за този провал, но как да осъдиш себе си, та те са част от виновниците за този процес. Бяха в ДС, баха в БКП и продължават да са пак там, за съжаление.

- Морален ли е само заради властта тайният съюз между ДПС и Атака?

- Кои са Атака, не са ли това хора на бившите генерали и руските служби, няма смисъл да ги коментирам.

-Защо обикновенният турчин, който мизерства, но разбира, че мафиотизираният елит на ДПС го използва, продължава да гласува за тях, каква е тази патология?

- Защото на местно ниво ДПС води различна пропаганда. Отиват по селата и казват: „Кой освен нас ще се грижи за вас” и плашат хората, че ще има нов Възродителен процес.

- Вие гласувате ли за ДПС?

- Не никога не съм дал глас за тях.

 -Кои турци станаха богати в годините на демокрация?

-Тези, които са с ДПС и в ДПС, това си е просто тайно организирана мафия. Кой може да влезе между тях. С това, което печелят тук вдигат сараи в Турция, изнасят си парите на там. Тук няма партии, а мафиотски сдружения. При тях не можеш да търсиш етнос, когато се граби етнос няма.

- Има ли бъдеще прегръдката между Станишев и Местан?

- Те са си джобни братя, няма разлика. Трябва да се направи една нова демократична формация, която да обедини всички демократи в България. Съжалявам, че съм на години инак бих тръгнал от село на град да я организирам и да я създам, това е изходът, вдигайте се.

- Трябва ли турците в България да имат своя отделна партия?

- Не, това е вредно и опасно. Този модел на ДПС изобщо не го приемам. Точно той превърна турските райони в гета. Това е моделът Доган – гета, самозаключваш себе си зад вратата на затвора, а всички отвън са опасни.

- Ако сега видите Местан какво ще му кажете?

- Ти си гузна съвест!

Б.а. ОЧАКВАЙТЕ: Каква нелегална организация създаде под носа на ДС и БКП учителят на Лютви Местан. 

„Моята борба”, „Да бъдеш или да не бъдеш” – защита от един тоталитарен съдебен процес. 

Как предателят на антикомуниста днес се оказа професор на капитализма. 

Защо службите изгониха автентичните борци за права, а у нас оставиха агентите да правят „демокрация”.