Проф. Пламен Цветков: Орешарски съчетава московщината на Луканов и мутризацията на Беров

ДПС и БСП са мафиотски образувания, имат интерес от разпалването на етническа и религиозна вражда

Първанов и Румен Петков социалдемократи – все едно градският касапин да оглави дружество за защита на животните

Историята се прави от активни малцинства, шапка свалям на протестиращите граждани, казва пред Faktor.bg известният историк

Интервю на Стойко Стоянов

- Проф. Цветков, защо ДПС разиграва националистическата карта с опасни изявления от парламента и претенции за имоти, какви са скритите цели на това противопоставяне?

- ДПС като продукт на Държавна сигурност продължава същата линия, която е заложена още от самото й основаване – да разпалва етническата омраза, да наплашва допълнително своя електорат, който и без друго е лишен от основното си право на граждани на Европейския съюз – правото на свободен и таен вот. В малките градове и селата тази свобода е невъзможно да се случи. В тази посока ДПС и БСП си приличат много. БСП разчита до голяма степен, а ДПС изцяло на робите да гласуват само и единствено за посочен от тях елит. Реално това не са политически партии в пълния смисъл на думата, а етническата карта винаги е много удобна за тях.

- Зависимо ли е още ръководството на ДПС от пипалата на бившата ДС?

- Аз съм противник на конспиративните теории, но една голяма част от българското обществото и политическата ни система дължат своите позиции на ДС и нейните структури. Това се отнася до ДПС, но и до БСП. Социалистическата партия е уникален случай в историята на комунизма и посткомунизма в Европа. БСП изобщо не се е променила, ако това изобщо е партия. Те са си запазили непокътнати структурите от комунистическия режим и само са сменили една буква от наименованието си. ДПС, въпреки че е създадено след 1989 г., всъщност е същата мафиотска структура, спонсорирана и конструираната от същите  задкулисни фактори в държавата, които едва ли лесно ще се откажат от контрола си върху нея.

- Има ли опасност изявленията в парламента на депутата Хюсеин Хафъзов и бунтовете пред пловдивската джамия да провокират  сблъсъци, които избегнахме в началото на прехода?

- Първо – няма преход в България, а посткомунизъм. Второ, ДПС от самото си създаване до ден днешен се храни от разпалването на етнически конфликти, за да  има допълнителен лост, с който да държи в подчинение така наречените си избиратели, които всъщност няма какво да избират. Ако погледнем от другата страна пък - така наречените български националисти, те се подчиняват на всичко руско и съветско. Нито Волен Сидеров, нито новоизгряващият Национален фронт за спасение на България, нито пък ВМРО на Красимир Каракачанов, който е доказан агент на ДС, нямат никаква национална кауза. Изпълняват много прилежно директивите, които получават от Москва, или най-малко гледат да се подмажат на режима на Путин. Така че това не са никакви националисти. ДПС винаги е разпалвало етническите напрежения, опитвало се е да отдели една не малка част от гражданите на България и да ги противопостави. А в крайна сметка ние живеем в една държава, на една земя и би трябвало да имаме общи интереси. Но това може да се случи, ако електоратът на ДПС има право на свободен избор. Те се осланят на наплашването, на подчинението и скандално е една държава, която от 8 години е пълноправен член на ЕС, гражданите й да нямат правото на свободен и таен вот. Отговорността да избегнем етнически и религиозни конфликти е на всички граждани.

- Защо уж модерният Станишев и БСП  мълчат срещу опитите на ДПС да заиграва с чувствителни за обществото теми?

- Реално ДПС се опитва да разпалва вкоренените в една част от българите комплекси за малоценност пред Турция и пред всичко турско. ДПС се подчинява повече на Москва, отколкото на Анкара. А БСП мълчи по две причини: комунистите са заинтересувани също от разпалване на етнически и религиозни страсти и комплекси. Това е стара политика на БСП – разделяй и владей. Те просто действат като пета колона на Путин у нас и доказателство за това  е и влиятелната Корпоративно-търговската банка, която е  част от Руската външнотърговска банка. Но може би поведението им се дължи и на най-обикновено малодушие, осъзнавайки, че без ДПС не биха могли да поддържат правителството на Орешарски, което може би е най-отвратителното правителство от 1989 г. насам. В него се съчетава московщината на Андрей Луканов и с мутризацията на Любен Беров. И това не е случайно. Реално БСП и ДПС не са нормални политически партии, а организации обслужващи чужди интереси.  В България няма левица и десница, а хора подчиняващи се на Кремъл и хора, които се опитват да бъдат българи. Вторите не могат да окажат достатъчно силен отпор на интригите и истерията, която се разпалва от БСП и ДПС. Що се отнася до поведението на лидера на ПЕС - Станишев, трябва да имаме в предвид някои чисто лични мотиви. Губенето на власт го кара да изпада в тотална паника и затова се опитва по всякакъв начин да кърпи положението. Не трябва да забравяме, че и Станишев, и Местан, и Доган изпълняват една и съща поръчка, а съперничеството между тях е кой по-добре да обслужи тези, които ги спонсорират. Винаги в мафията се създава едно положение, при което босовете почват да се избиват помежду си, в стремежа си да вземат по-голям дял от плячката. Но коментирайки Сергей Станишев, не трябва да пропускаме обяснението защо точно той е председател на ПЕС? Тук вече засягаме темата за отговорността на ЕС към кочината, която се случва у нас. Поради някакви свои бакалски сметки ПЕС привлече една част от шайките в България към себе си, а ЕНП - друга част от същите шайки. Но по този начин подкопават основите и на самия Европейски съюз. Между другото проблемите на България са и проблеми на ЕС, и те се залъгват, ако мислят, че могат да се дистанцират от тях. Но крайно време е това да се разбере от всички, както в Брюксел, така и в България.

- От близо година България е в перманентни политически кризи, съзирате ли зад тях дългата ръка на Кремъл?

- Очевидно това политическо напрежение е подклаждано от Москва, като режимът на Путин, а не Русия като цяло цели десабилизацията на България като най-слабото звено на ЕС.  Механизмът на тази дестабилизация се осъществява чрез престъпните кланове в България, които се подчиняват на всичко руско и съветско, но се стремят да получат и най-голямото парче от баницата. Виждат как изведнъж сега пак се съживиха някакви протести срещу монополите. Акцентира се на трите електроразпределителни дружества, които са си поделили България, заради тъпото българско законодателство. Но тези явно поръчани протестиращи мълчат за Газпром, за Лукойл, за Атомстрой експорт, защото недоволството им е поръчано именно от петата колона на Русия у нас. Интересното е, че и самата пета колона е разединена в амбициите си за повече лапане. Но има и един друг оптимистичен за нас факт – в самата Русия на хората вече им е писнало от този режим на Путин. Там има също мислещи  и читави хора, които не издържат тази зловеща фигура и режима й. Там също предстоят бунтове и на фона на това, което става в Украйна, няма да бъдат по-слаби.

- Можели АБВ на Първанов да реформира БСП и лявото, да възроди социалдемокрацията?

- Случващото се в лявото е конфликт между две крила – едното демонстрира по-свободно поведение от режима на Путин и другото, начело с Първанов и Румен Петков, което се стреми да ги измести, като най-добрите прислужници на авторитарния режим в Русия. Амбициите на Румен Петков и Първанов да възраждат социалдемокрацията ми напомня на една прекрасна случка, разказана от Бранислав Нушич: В едно градче решили да направят дружество за защита на животните и избрали за негов председател касапина на града. Първанов и Петков социалдемократи е  повече от смешно, направо абсурдно.

- Има ли шанс гражданските протести срещу кабинета на Орешарски отново да избухнат и през май да се стигне до избори две в едно?

- За избори 2 в 1 сякаш времето е изтекло. Но прави впечатление, че в червените редици вече признават, че ако резултатът от евровота е слаб за тях, ще трябва да се тръгне към предсрочни парламентарни избори. Неприятното е, че възможността да съвпаднат с европейските е почти изчерпана. Хубавото обаче е, че над 250 дни протестите срещу управляващите не са секнали и това е уникален рекорд. Тези хора, макар че вече останаха малко, правят нещо невероятно. Да не забравяме, че с 300 души цар Леонид спря цялата персийска армия. Такъв е и подвигът на опълченците на Шипка, които не бяха повече от армията на Сюлейман паша. Историята се прави от активни малцинства, шапка свалям на протестиращите. Вярвам, че това гражданско недоволство ще се възроди, реално протестиращите се подкрепят от една огромна част от обществото, което иска бързи избори.