Картофени лодки, с шунка и кашкавал, на фурна

Бързо, лесно и вкусно ястие, което може да приготвите само за 30 минути

Необходими продукти:

6 бр. големи картофи

200 гр кашкавал /или меко сирене/

100 гр шунка

6 бр. яйце

6 с.л. маргарин

1/2 к майонеза

сол

риган

бял пипер

Начин на приготвяне:

Използвайте фурната, когато печете нещо друго, да метна в нея и картофчетата, измити, подсушени и надупчени на няколко места, завити с алуминиево фолио. Оставете ги докато омекнат напълно.

Готовите изпечени картофки издълбайте с лъжица, така, че да се получат подобия на купички с тънки стени, като запазите фолиото под картофа, за по-голяма устойчивост и да не потече плънката в тавата. 

Издълбаната картофена маса смесвам с няколко лъжици майонеза, настъргания кашкавал или сирене, и нарязаните на малки кубчета шунка, като овкусите с малко сол, риган и бял пипер.

Картофените чашки напълнете с приготвената смес, сложете бучка маргарин и запечете под горен реотан до златиста коричка, като малко преди да ги извадите чуквате по едно яйце върху всеки картоф.

Ако от сместа за пълнене остане известно количество, което не се събира в картофите - може да я сложите направо на купчинки до тях, да напълните разполовени пиперки или да я сложите на малки филийки хляб и да запечете заедно всичко.

Сервирайте картофените лодки в плоска чиния, върху листо от маруля. Поднесете с кисело мляко, по желание.