Стар боб на сач

За дните на Великия пост българската традиционна кухня предлага разнообразни и вкусни гозби. Оставайки верен на кулинарните традиции, нашият народ приготвя различни и питателни ястия от стар боб. Ето едно от нашите предложения - стар боб на сач.

ПродуктиБоб - около 400 г (може и да е предварително сготвен и овкусен); 3-4 печени чушки, 2 глави лук, 3-4 скилидки чесън, 2 кисели краставички, 3-4 с.л. лютеница, чубрица, магданоз, олио (по ваша преценка).

Начин на приготвяне: Предварително накисваме боба за 12 часа. Добре измит, го слагате на среден огън да ври, като по желание първата вода може да изхвърлите. След това сварявате боба до пълна готовност в леко подсолена вода, с 3-4 с.л. олио. 

През това време на сач запичате с малко олио нарязания на ситно лук, чесън и предварително изпечените и обелени чушки. Когато зеленчуците поомекнат, добавяте сварения вече боб, към него слагате още наситнените кисели краставички и лютеницата.

Оставяте ястието на слаб огън да покъкри около 15-20 мин. Най-накрая добавяте по желание люта суха чушка и пресен магданоз.

Ястието сервирате в сача. За да се насладите на неговия изключителен вкус, може да го хапнете с царска туршия, която сте приготвили за зимата или сте закупили от магазина, и да изпиета чаша хубаво домашно червено вино.  

 Виж тук