Сушени домати с босилек и зехтин

Придават незаменим вкус, добавени на малки късчета към различни сосове

Изберете добре узрели домати, онези, които са месести и са за консервиране. Измийте ги, подсушете ги и разрежете по дължина на две части. Поръсете със сол и ги оставете на слънце в тава. Те ще пуснат първоначално сока си. След което отново поръсете със сол и вече ги поставете върху някаква решетка или мрежа на слънце, покрийте ги с тюл или тензух, за да са предпазени от инсекти, но не забравяйте вечер да ги приберете. Не бива да стоят на влага. Ако живеете в зона, където често е ветровито, то за 3 дни ще са готови, в противен случай им трябват още 1-2 дни.

Когато доматите са изсушени, можете да ги поставите в сух буркан, като между тях поставяте листа босилек. Заливате със зехтин, затваряте добре и стерилизирате за 5 минути.
Придават незаменим вкус, добавени на малки късчета към различни сосове за паста. Страхотно се съчетават с маслини и босилек.