Френска селска торта с боровинки

Има ли рожден ден, има и торта, но дори да няма празник - тортата е достатъчен повод да се съберем около нея

Необходимите продукти:

1. 1 яйце

2. 200 мл прясно мляко

3. ⅔ чаена чаша захар

4. 50 грама краве масло

5. 2 супени лъжици мед

6. 2 чаени лъжици сода за хляб

7. 2 ⅔ чаени чаши брашно

За крема:

1 кг заквасена сметана

1 чаена чаша захар

⅓ чаена чаша сладко от боровинки

½ чаена чаша смлени орехи

Тортата се приготвя в три стъпки:

1.
Първата стъпка от рецептата за френска селска торта с боровинки е подготовката на основната смес за блатовете. Яйцата и млякото трябва да са на стайна температура, а маслото трябва да е меко. Разбивате с помощта на миксер или тел за разбиване маслото, захарта и яйцето, добавяте прясното мляко, а след това меда и хлебната сода. След това изсипвате сместа в съд (най-добре с незалепващо покритие) и го слагате на котлона да заври. Сместа трябва да поври на тих огън около 15 минути, докато се посгъсти и придобие леко златист цвят. Към поизстиналата смес добавяте брашното и омесвате тесто, което разделяте на 5 топки.

2.
Разточвате всяка топка на тънък кръгъл блат, като не се притеснявате, ако блатът няма съвършена форма, защото може да го оформите веднага след изпичането му. В голяма тава, най-добре в тавата на фурната, поставете хартия за печене, върху която поставите блата. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 5-6 минути. След като извадите блата от фурната, докато още е топъл, го изрязвате в кръгла форма. Това ще помогне да бъдат блатовете еднакви, а готовата френска селска торта - добре оформена. Имайте предвид, че блатът трябва да се изреже и оформи, докато е съвсем топъл, защото когато изстине, става твърд и не може да бъде изрязан.

По същия начин разточвате, изпичате и оформяте всички блатове. Оставяте блатовете да изстинат добре.

3.
Кремът за френската селска торта приготвяте, като разбъркате добре с вилица заквасената сметана и захарта. Сглобявате тортата, като върху блата слагате от крема, след което напръсквате с 2-3 чаени лъжици от сладкото от боровинки. Слагате втория блат и намазвате с крем, отново поръсвате със сладко от боровинки. Повтаряте процедурата, докато блатовете и кремът свършат. Отгоре поръсвате френската селска торта обилно със смлените орехи и оставяте в хладилника за 3-4 часа, за да могат блатовете да се напоят добре.

(supichka.com)