Салата "Пиперончино" с маслини

Една малко изкушение за тези, които обичат бързата и вкусна храна

Продукти: 

1,5 кг карфиол

50 мл зехтин

2 скилидки чесън

1/2 връзка магданоз

100 г маслини "Каламата" / за предпочитане без костилки

10 г каперси

сокът от 1/2 лимон

1 щипка червен пипер за цвят

1 чушка „Пеперончино“

сол и черен пипер на вкус

Приготвяне: 

Карфиолът се накъсва на малки розички. След това се измива под течаща студена вода. Отцежда се и се слага в купа. 

Чесънът се нарязва наситно и се слага в купата с карфиола. Залива се със зехтин и се разбърква. Оставя се за 10-15 минути карфиолът да поеме аромата на чесъна, след което се подрежда тавичка. 

Пече се в предварително загрята на 220 градуса фурна с вентилатор за 15 минути. Оставя се да се охлади.

Накрая се слага наситненият магданоз. По желание може да добавите и сока на половин лимон и 10 каперси, щипка червен пипер и нарязана на малки лентички чушка "Пиперончино", черен пипер и сол. Така ще придадете особена свежест и аромат на салата.