Продукти:
1,5 кг карфиол
50 мл зехтин
2 скилидки чесън
1/2 връзка магданоз
100 г маслини "Каламата" / за предпочитане без костилки
10 г каперси
сокът от 1/2 лимон
1 щипка червен пипер за цвят
1 чушка „Пеперончино“
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Карфиолът се накъсва на малки розички. След това се измива под течаща студена вода. Отцежда се и се слага в купа.
Чесънът се нарязва наситно и се слага в купата с карфиола. Залива се със зехтин и се разбърква. Оставя се за 10-15 минути карфиолът да поеме аромата на чесъна, след което се подрежда тавичка.
Пече се в предварително загрята на 220 градуса фурна с вентилатор за 15 минути. Оставя се да се охлади.
Накрая се слага наситненият магданоз. По желание може да добавите и сока на половин лимон и 10 каперси, щипка червен пипер и нарязана на малки лентички чушка "Пиперончино", черен пипер и сол. Така ще придадете особена свежест и аромат на салата.