​Мързелива баница

Баницата е на особена почит в българската кулинарна традиция. Но когато тя се приготвя бързо и лесно, и има превъзходен вкус – няма как да й устоиш.

Нашето предложение е за тези, които обичат българските гозби и имат малко време за кулинария

мързелива баница

Необходими продукти: 3 варени кори, 300 гр сирене, едно пакетче масло, 4-5 яйца, фино фиде, сол, 1 бутилка газирана вода.

Начин на приготвяне: Предварително пригответе смес от натрошеното сирене и яйцата, овкусени със сол, и разтопете маслото. В намаслена тавичка сложете първата кора, поръсете обилно с 5-6 с.л. масло и половината от готовата смес. След това ръснете навсякъде две шепи от финото фиде. В такава последователност наредете и следващите две кори на баницата. Преди да я сложите в предварително загрята фурна, залейте баницата с газираната вода. Печете около час на 180-200 градуса.

Готовата баница намажете с масло и задушете с лека памучна тъкан.

Баницата поднесете с овче или биволско кисело мляко, сладко или мед.

В студените зимни вечери може да сервирате мързеливата баница с чаша хубаво червено вино и домашна наденица или суджук.