Кюфтета в лимбургски сос

За почивните дни може да разнообразите менюто и да зарадвате близките

Продукти

  • 800 г картофи
  • 150 мл прясно мляко
  • 0.5 връзка пресен лук
  • 400 г кайма смес
  • 1 яйце
  • 1 с.л. горчица
  • 3 с.л. галета
  • олио
  • 3 глави лук
  • 250 мл ябълков сок
  • 500 г сварено червено цвекло
  • 1 ябълка Грейни Смит
  • 2 с.л. оцет
  • сол и черен пипер

Приготовление:

1. Сложете каймата в купа и добавете едната глава лук, нарязана на ситно. Добавете галетата и овкусете със сол и черен пипер. Омесете каймата.
2. Оформете кръгли топчета с големината на пинг-понг. Сипете 1 с.л. олио в тиган и изпържете кюфтенцата, от всички страни, за около 8 минути.
3. Останалите две глави лук нарежете на тънки полумесеци. Запържете го в тигана от кюфтета, като сипете още 1 с.л. олио. Щом лукът омекне, добавете ябълковата меласа и разбъркайте. След това излейте ябълковия сок, разбъркайте и върнете кюфтенцата в тигана. Оставете ги да поврят в соса около 4 минути.
4. Червеното цвекло нарежете на едри кубчета. Сложете го в купа и добавете небелената ябълка, нарязана на много тънки ивички. Овкусете със сол, черен пипер и оцет. Добавете половината нарязан на ситно пресен лук и разбъркайте добре. По желание може да сложите и зехтин.
5. Обелете картофите и ги нарежете на големи кубчета. Сварете ги до омекване. Прецедете ги и ги намачкайте. Добавете леко затопленото прясно мляко, като бъркате непрекъснато. Овкусете със сол и черен пипер и добавете останалия нарязан на ситно сибирски лук. Разбъркайте.
6. Сервирайте кюфтенца със сос, гарнирани с картофено пюре и салата от червено цвекло.