Пълнен телешки далак по трайкийски

Вкусно ястие за хора, които предпочитат българската традиционна кухня

Необходими продукти: 1 бр. далак от младо теленце,750 гр. смляно месо (свинско и телешко 1:1),7-8 глави кромид лук, 1/2 чаена чаша ориз, бял пипер, риган, кимион, лютива пиперка и сол на вкус.

Начин на приготвяне: Далакът се измива добре , след което с остър дълъг нож се прави разрез от по-дебелия му край навътре, като се внимава да не се пробие. Оформя се с помощта на дланта джоб, в който да бъде напълнена плънката, която предварително сме приготвили от: смляното месо, ориза, ситно нарязания лук, кимион, риган, сол и стрита на ситно червена чушка на вкус. Далакът се пълни равномерно, зашива се със здрав конец откъм отвора и се вари около 2 часа на средно силен котлон. Добре свареният далак се поставя в леко намазнена тавичка и се пече в слаба фурна от двете страни по ½ час, като заливате от време на време със сока, в който е врял далака.

Ястието се поднася в плоски големи чинии. Подходяща гарнира е пюре от праз, картофи и моркови и туршия. Сервира се с чаша червено вино, което подсилва вкуса на пълнения далак.