Леща по Лясковски

Ако искате да разнообразите зимното меню и усетите вкуса на трационната кухня, доверете се на нашето предложение

Леща по Лясковски

Необходими продукти: 1 1/2 чаена чаша леща, 1 голяма глава кромид лук, 2 моркова, 1/2 глава целина, 4 картофа, два червени домата - пресни или от консерва, 1 кафяна чашка олио, 3 скилидки чесън

Начин на приготовяне:

За да приготвите това ястие от леща, трябва да имате поне една нощ предварително на разположение. Не мислете, че през цялата нощ ще готвите - това не съществува в българската кухня. Трябва просто от вечерта да измиете и почистите лещата и да я накиснете във вода, в която да престои през нощта.

На следващия ден, преди да започнете да приготвяте ястието трябва да изцедите лещата, да я залеете с прясна студена вода и да я варите на умерен огън, докато омекне.

В друг съд задушете в олиото и в една кафяна чашка вода нарязания на ситно лук. Когато лукът започне да пожълтява, сложете нарязаните на малки кубчета моркови и нарязаната на кубчета целина.

Прибавете тази смес към почти сварената леща заедно със скилидките чесън /които не трябва да бъдат обелени/, обелените и настъргани на едро ренде домати и нарязаните на кубчета картофи.

Варете докато лещата омекне напълно. Тогава прехвърлете сместа в намаслена тавичка или глинено гърне, посолете на вкус и печете в умерена фурна, докато омекнат напълно и картофите.

Това ястие е много полезно за малки деца, възрастни хора и жители на студени страни, тъй като е много хранително. Ако е времето е мрачно и мразовито, сервирайте го с чаша младо червено вино – то ще ви сгрее и ще направи така, че да изпитате наслада докато похапвате от постната гозба.