​Забулен карфиол в гювече

Бърза, лесна и вкусна гозба за тези, които предпочитат вегетарианката кухня

Необходими продукти (за 4 порции): 1 глава карфиол; (по желание и 1/2 глава броколи); 2 по-големи моркова; връзка магданоз; 100 гр. синьо сирене; 150 гр.топено сирене; 4 яйца; ½ пакетче прясно масло и сол на вкус.

Начин на приготвяне: Измивате добре зеленчуците, след което накъсвате на розички карфиола и броколите, нарязвате морковите на кръгчета, а магданоза – съвсем ситно. В предварително намаслени гювечета редите последователно карфиола, морковите и броколито, като между тях слагате настърганото синьо сирене. Във всяко гювече наливате по ¼ чаена чаша вода и добавяте бучка масло.

Ястието печете в предварително загрята фурна, на 200 градуса. След десетина минути чуквате по едно яйце във всяко гюветче и печете още 10-15 минути. Преди да извадите от фурната гювечето нареждате нарязано на кръгчета топено сирене и печете до зачервяване. Украсявате със ситно нарязания магданоз.

Готовата гозба поднасяте върху плоска чиния (за предпочитане – глинена) с чаша хубаво червено вино.