Носиите стават задължително облекло за жителите на с.Жеравна

Облеклото от преди век става задължително за официалните и големите религиозни празници през цялата година

Всички жители на балканското село Жеравна тръгват с народни носии. Облеклото от преди век става задължително за официалните и големите религиозни празници през цялата година, съобщиха от кметството в родното село на Йордан Йовков, цитира Стандарт.

"Тази събота и неделя ще ни бъде генералната репетиция. На 22 септември - Деня на Независимостта на България, пък ще направим официалното представяне на идеята. Надявам се хората да я възприемат", каза пред "Стандарт" кметът на Жеравна Иван Димитров. "Не съм сигурен дали всички ще намерят носии и ще могат да ги носят постоянно. Хората си имат и друга работа. Решихме обаче да опитаме", допълни управникът.

Идеята всички в родното село на Йордан Йовков да ходят с носии идва от Христо Димитров, ръководител на ансамбъл "Българе" и организатор на фестивала на народната носия през август там. "Направихме общо събрание, на което присъстваха много хора, самият Христо Димитров, художникът Христо Тодоров, бившият областен управител Марин Кавръков и представители на хотелиерския бизнес. Всички взехме решението. Целта ни е да привличаме още туристи в нашето село", каза кметът.

В момента в Жеравна има над 40 къщи за гости. На практика туризмът стана основен поминък за 400-те жители на балканското село. На събранието е взето решение за оформянето на пешеходна зона, за да могат гостите на Жеравна спокойно да разглеждат селото. Има идея да се възстанови коневръзът пред Рандевата къща, чието пространство в момента се използва за паркинг