"Черният" петък по американски вече и у нас

Отстъпки под наслов "Black Friday" предлагат моловете в България.

Днес е Черният петък - големите магазини в САЩ обявяват огромни намаления на всякакви стоки, които се разпродават за броени часове.

Повечето хора смятат, че денят се нарича черен, защото търговците използват огромните приходи, за да излязат "на черно" и да завършат годината с печалба.

Онлайн бутиците - също. Акцията всъщност е стартът на умопомрачителното коледно пазаруване. Истерията стига дотам, че много работодатели освобождават служителите си, за да харчат пари на воля. Началото на традицията тръгва от края на ХIX век - точно след парада за Деня на благодарността. Но тогава надали са подозирали, че ще се стигне до сцените от прочутия филм с Арнолд Шварценегер "Коледата невъзможна", в която Терминаторът е готов да даде живота си или да отнеме този на съседа по "опашка", за да се докопа пръв до мечтаната играчка на сина си.

Първите петъци обаче не били толкова еуфорични. Според някои изследователи на феномена името идва от Филаделфия в началото на 60-те години. Въпросният петък тогава е между Деня на благодарността и традиционния мач по американски футбол между Военната и Военноморската академии на САЩ. В града винаги пристигат хиляди и настава небивало оживление. Всичко това е било чудесно за търговците, но не е толкова приятно за полицаите, таксиметровите шофьори и за всички, на които се налагало да се блъскат в тълпите. Затова местните хора започват да използват словосъчетанието "черен петък" с абсолютно негативен подтекст. Собствениците на магазини обаче не искали най-активният шопинг ден да бъде анализиран в отрицателен смисъл. Така в началото на 80-те години някой започва да разпространява "счетоводната" идея за закономерните печалби, за да придаде по-положителен блясък на явлението.

Според Snopes.com Черният петък е сред шестте или седемте най-натоварени моменти в годината. Интересът на потребителите към 29 ноември постоянно нараства. Това личи от класацията на 10-те дни с най-големи продажби. От 1993 до 2001-а въпросната дата заема между 5-то и 10-о място, през 2002 и 2004-а - второ, а от 2003 до 2005-а - е на първо място. Според статистиките през 2013 г. сред най-посещаваните интернет магазини са "Амазон" и "Ибей".

Няколко неправителствени организации смятат за изключително вреден стреса на 29 ноември. Ето защо през 1997 г. те призовават американците го превърнат в Ден без покупки. Гражданите на Щатите обаче са склонни дори да спят пред магазините, за да са сред първите. Постепенно истерията по "намалените" стоки - като цена, а не като качество - преминава и в други държави, но никъде зарядът не е толкова мощен, както в САЩ. Ако в началото на XXI в. Черният петък започва към 6-7 часа сутринта, то с годините ситуацията се променя. През 2012-а няколко големи вериги обявяват, че ще отворят за Черния петък още в 20 часа в Деня на благодарността. Същата година е най-успешна в Канада, където съвсем логично традицията също е добре позната. Впрочем канадските търговци нямат друг избор, освен да възприемат този луд шопинг, за да откажат съгражданите си от масовото пътуване през граница с цел пазар. Така икономиката в Страната на кленовия лист е спасена.

Истинският бум на Черния петък по света идва с разрастването на онлайн търговията и все по-широката употреба на интернет като средство за пазаруване. Предколедните намаления "на едро" се превръщат в класическа болест с всички очаквани и неочаквани симптоми. Според миналогодишните отчети основният глад е бил за таблети - по 50 долара парчето. Но те, естествено, не са достигали. Един от най-лошите инциденти се случва на паркинг на мол в Чикаго, където полицаи започват да стрелят по двама мъже, опитали се да откраднат стока.

Според официалните данни, през 2012 г. 247 милиона клиенти в САЩ са похарчили средно по 423,66 долара или общо 59,1 милиарда. 12 месеца по-късно стойностите са близки - 249 милиона клиенти, средно по 413,02 долара на човек, общо 61,4 милиарда.

Каквото и да става обаче, колкото оплаквания и опити за измами да бъдат регистрирани, традицията се запазва. Нейната мощ се засилва с всяка следваща година и с всеки следващ Черен петък броя на търговците, които свалят цените се увеличава.

Спрей от люти чушки и пистолет

Блъсканица, палатки пред магазините, прегазени хора, арести... Много от търговските обекти са атакувани от тълпи още при отварянето в полунощ - няколко часа преди началото на обичайното работно време. Често клиентите се бият, нараняват се, дори има случаи на смърт. Миналата година американка от Лос Анджелис, вместо да се блъска с лакти, използва в магазин от веригата "Уол март" сълзотворен спрей от люти чушки. Целта на нападателката е била да грабне първа от конзолите видеоигрите "Xbox" и "Wii", куклите "Bratz" и триколките. "Жената се появи и просто напръска със спрей цяла дузина клиенти, за да се добере до стоката", посочва сержант от полицията в Лос Анджелис, гледал записа от камерите. Между пострадалите има и деца. На всички е оказана лекарска помощ. В същата търговска верига пак по това време има най-малко два въоръжени обира. Най-трагичен обаче е случаят от 2008-ма в Ню Йорк. Охранител загива, малко след като сутринта отваря вратата. 34-годишният великан, висок почти два метра и с фигура на ръгбист, просто е стъпкан от нахлулата тълпа. Клиент, грабнал заветния евтин телевизор, е застрелян на път към колата си. Така насилието придава ново значение на идиома "черен петък".

В Моултри, щата Джорджия, купувачите буквално са атакували магазина, където разпродават смартфони. Ругатни, борби и хапане се виждат на видеоклип от мястото на събитието. Полицията в Индианополис пък трябва да усмири купувачи, които се сбиват заради 200-доларови ваучери за телевизори. Мъж заплашва с пистолет тълпата пред магазин в Тексас, а други двама използват лютив газ, за да влязат по-лесно в магазин в Луизиана, Мичиган.

Властите всяка година съобщават за безредици в много градове на Щатите. Най-малко 24 души са били ранени в борбата за намаленията в Ел Ей. В Калифорния полицията е била принудена да използва сълзотворен газ срещу тълпите. В Северна Каролина схватка за покупки е довела до прострелването на мъж.

У нас изгодата е спорна

В България Черният петък идва с известно закъснение - като много други неща.Той се провежда от 2013 г. като датите му се менят и са различни за отделните търговски обекти.

Истерията е далеч от тази в Щатите, но все пак организаторите и участващите магазини определят деня като абсолютен пазарен успех. За да извлечем максимална полза, е необходимо да подходим разумно - и след известна подготовка. Какво ли не прави шопинг маниакът в името на отстъпки и намаления. Някои от моловете в София започнаха черните петъци преди седмица. Още тогава там сложиха огромни табели за тотални отбивки от първоначалната цена. Всички започват от 20 процента, за да стигнат до 70.
Миналата година в столичните молове липсваха превъзбудени, настървени тълпи, както и чудовищни намаления. Някои магазини предлагаха само 20 процента по-малко, ако купите стока за над 80 лева. Повечето цени бяха умишлено повишени, за да се имитира снижаване. Ето и мнението на някои от потребителите от Фейсбук страницата на известен търговски център: "Само разкарвате хората! За пореден път се убеждавам, че в България всичко е изкривено! В много малко магазини има намаления - и то по 20 процента, а не като в рекламата! Ако сте тръгнали към мола заради намаленията, не ходете. Няма смисъл!", "Това си е чиста маркетингова стратегия, която проработи - днес молът беше необичайно пълен за седмицата! Магазините и без друго си имат редовните промоции!", "Който си е купил нещо и му се е сторило, че е намалено заради Black Friday, значи не е ходил в мола от доста време....."

Търговците се страхуват да не бъдат санкционирани от Комисията за защита на конкуренцията. Антимонополният орган вече е започнал процедури срещу няколко големи онлайн продавачи заради намаленията им през миналия ноември. Съмненията на експертите са, че те всъщност са подвели и измамили клиентите, защото обявените тогава отстъпки не са били реални. Санкциите са внушителни и съгласно закона за "нелоялни търговски условия" може да стигнат до 20 на сто от оборота на компанията нарушител за предишната година. Това означава, че глобата може да мине един милион лева.
Но докато в България откриваме Черния петък, на запад вече наблюдават явление, наречено Сивия четвъртък. В надпреварата да привлекат все повече клиенти по време на треската за пазаруване и да продадат още повече стоки, търговците отварят магазините все по-рано и по-рано. До началото на новото хилядолетие обичайният час за старта е 6 сутринта, а сега е в полунощ.

Бойкот чрез дарения

Има държави по света, които бойкотират Черния петък, като го обявяват за ден без покупки. Феновете на тази идея не припарват до магазините и държат портфейлите си добре затворени. Това е единственият начин, по който може да бъде честван традиционният вече Buy Nothing Day. Идеята хрумва през 1992 г. на канадския артист Тед Дейв. Той решил, че бойкотът изпраща достатъчно красноречиво посланието на протеста. Чувството на съпричастност е естествено у хората, които всеки ден са облъчвани от реклами. Но от друга страна това "антиобществено" поведение вреди на икономиката, сочат анализатори.

За американците важи правилото "Пазарувам, значи съществувам". Въпреки това в САЩ се намират едни от най-големите привърженици на мораториума върху харченето на пари. През последните години икономисти непрекъснато обясняват, че с бойкота не се постига нищо добро - на следващия ден пазаруването обикновено е двойно. Но протестърите не мирясват. Фокусът им се измества към други аспекти. В САЩ на 29 ноември рекламират мащабни дарителски акции, в които хората са приканени да се освободят от излишните им дрехи и ботуши в името на бедните. Има и базари, на които се случват бартери на вещи.

7 алтернативи за днес

1. Починете си - сам или с любимия човек. Просто не правете нищо.

2. Гответе. Помислите си за всички онези ястия, за които все не ви остава време.

3. Помогнете на някого. Сигурно има ваш съсед, приятел или възрастен родител, който се нуждае от подкрепата ви. Звъннете му и попитайте от какво има нужда.

4. Поговорете с четирима приятели, с които не сте се чували отдавна. По 15 минути за всеки - прави 1 час. Ще се почувствате добре.

5. Разходете се из околността, просто тръгнете.

6. Подредете - чекмеджетата на гардероба, шкафовете в кухнята, колата, гаража. Ще се усетите добре организиран и по-малко стресиран.

7. Планирайте следващите си три седмици. Направете си списък за пазаруване.

7