Нова мода: Бебешка играчка за селфита

Целта на идициаторката е да се провокира дебат за това кой има право да публикува фотографии на малки деца в интернет

Нов хит се появи сред играчките за бебета. Холандската дизайнерка Лаура Корнет създаде играчка, която позволява бебетата "да си правят" селфита и те директно да се публикуват във фейсбук, пише BBC.

Инициаторката на идеята признава, че е била отегчена от горди родители, които заливат фейсбук със снимки на новородени. Според нея е странно да си въвлечен в живота на някой, който дори не подозира, че си видял всичко случващо се в живота му. Приятелите й родители са й обяснили, че публикуват фотографиите, защото се гордеят с хубавите си бебета и споделянето им в интернет е безобидно.

Корнет обаче оспорва тези доводи и посочва, че собственото й проучване показва, че половината от новородените бебета се появяват онлайн в първите дни след идването си на бял свят. „Но бебетата не са се съгласили снимките им да се публикуват онлайн“, казва дизайнерката. Тази мисъл е довела до създаването на „New Born Fame” – играчка, която дава възможност на бебетата да заснемат селфита и да ги публикуват в социалните медии. Целта на Корнет е да провокира дебат за това кой има право да публикува фотографии на малки деца в интернет.

Висящата играчка, която се закача на легло, се състои от меки фигурки. Когато бебето ги докосне, устройство прави снимка или кратко видео и автоматично ги качва в социалните мрежи. Проектът на Корнет става повод за буря от реакции. Част от тях са били гневни, тъй като хората смятат, че е лудост да изложиш по такъв начин бебето си в социалните медии. Точно тези реакции са били целта на Корнет. „Доказах твърдението си и бях наистина щастлива“, отбелязва тя.

Изследване на Microsoft разкрива, че 62% от майките на деца под три години използват фейсбук. Повече от 96 на сто от „Facebook майките“ заявяват, че публикуват фотографии на децата си в социалните мрежи. Проучването показва, че много от тези майки принадлежат към първото поколение потребители на Facebook, който са били в колежа, когато мрежата е стартирала.

Корнет обяснява, че първоначално е смятала идеята за бебета, който си правят селфита за „малко зловеща“. „Някои хора бяха изплашени, смятайки, че това е нещо като Биг Брадър, който гледа бебето им“, добавя тя. Но много хора са харесали идеята и искат да купят играчката, въпреки че проектът е замислен като изразяване на позиция, а не като комерсиален продукт. Сега дизайнерката преработва прототипа, така че да изпраща снимки и видео клипове директно на родителите, а не в социалните медии – концепция, която й допада повече.