Българка може да се окаже премиерша на Австралия

Последна редакция на 26/04/13 10:30
Австралийският мултимилионер Клайв Палмър, който се прочу с намерението си да построи модерна реплика на легендарния кораб „Титаник", обяви създаването на нова политическа партия. 

 

Организацията на 59-годишния Палмър ще се казва Обединена австралийска партия. Едноименна партия е съществувала и по-рано, но е била разпусната през 1945 година.

Предприемачът се е издигнал основно като собственик на минна компания. След това успешно инвестира в различни дейности. Преди години попада в списъка на милиардерите на „Форбс" с 6 милиарда долара, но заради кризата изпадна от него. През 2012 година списанието оцени състоянието му на почти 795 милиона долара.

Сега Палмър твърди, че австралийците са се разочаровали от съществуващите политически движения и съюзи. Затова твърдо е решил да се пребори за поста на министър-председател на изборите, насрочени за септември, съобщава Би Би Си.

В скоро време той ще обяви ръководството на своята партия. В него по думите му ще има много известни имена.

Любопитното е, че ако Клайв Палмър успее с политическите си амбиции, премиершата на Австралия може да се окаже българка. От 2007 година предприемачът е женен за българката Ана, която е с двайсетина години по-млада от него.

Ана пристига в Австралия през 1993, едва 18-годишна години. Омъжва се за Андрю Топалов, един от близките приятели на Клайв.

През 2005 година от рак умира първата съпруга на Палмър, Сюзън. А година по-късно от коварната болест издъхва и Андрю Топалов.

Скръбта сближава Клайв, останал сам с две деца, и Ана и те се събират.

През 2008 година се ражда дъщеричката им Мери.