​Британски журналист съди Спилбърг за плагиатство

Джайлс Уител издал преди шест години книга с едноименното заглавие на филма му

Джайлс Уител, журналист, който в момента е водещ колумнист на „Таймс“, издава документална творба със същото име преди шест години. Нещо повече – в нея до голяма степен се покрива материята от холивудската шпионска драма, включително казуса с размяната на затворници между САЩ и Съветския съюз по време на Студената война.

Филмът на Спилбърг се концентрира върху американски адвокат, изигран от Том Ханкс, който е вербуван да защитава съветски шпионин (Марк Риланс) и да помогне на ЦРУ да спаси изчезнал пилот.

Страните по делото са били на изслушване в съд в Лондон в петък. Документи от заседанието, цитирани от британския „Гардиън“, сочат, че Уител и преди е съдил „Дриймуъркс“ за това, че нямат позволение да използват заглавието „Мостът на шпионите“. Адвокатите на писателя твърдят, че студиото, чийто съсобственик е Спилбърг, първоначално се съгласило да свърже книгата със сайтовете, посветени на филма – след това обаче се отметнало от сделката.

„Мостът на шпионите“, първият филм на Спилбърг като режисьор от три години насам, има шест номинации за Оскар, включително за най-добър филм, най-добра поддържаща мъжка роля и най-добър оригинален сценарий. Церемонията по връчването на наградите е в Лос Анджелис на 28 февруари.

До момента нито Уител, нито студиата са правили публични коментари по делото.