Проф. Вучков навръх юбилея си: Борех се да не умра от глад, унижение и самота

Най-трагичните години от моя живот са били детските, юношеските и отчасти младежките, призна професорът

Много мои почитатели ме срещат и ме съветват да пазя здравето си на моите 80 години като намаля горещината в моите телевизионни изяви. Тя обаче далече не ме притеснява. Имам четири телефона и от сутринта не спряха да ми звънят, за да ме поздравяват. Това каза проф. Юлиан Вучков пред БТВ, който навърши 80 години.

„Общо взето ми пожелават едно и също, като най-значителното беше на Тончо Русев, който ми каза, че имам най-голямата награда - да съм народен любимец. Чудя се как още се ядосвам на лоши хора и лоши явления. Тялото ми не е чак толкова енергично. Въпреки болките в кръста и тежестта в краката, ходя бързо. Духът и волята ме крепят”, каза Вучков. Професорът разкри и коя е най-голямата болка в живота му. „Най-трагичните години от моя живот са били детските, юношеските и отчасти младежките. Борех се да не умра от глад, от унижение, от смазващата ме самота. От това, че не е имало един грижовен човек до мен в тази крехка възраст. Само пет години съм живял с майка ми, а с биологичния ми баща съм се виждал 3-4 пъти за по 10 минути, и то случайно”, сподели интелектуалецът. 

Той разкри, че животът му е низ от тежки изпитания и ако го е нямало смеха, е щял да се взриви. „Щях да се разболея много сериозно, ако хобито ми не беше смехът. Научих се за 80 години, че трябва да си решителен, смел, но и гъвкав. Големи компромиси не трябва да се правят, но малки понякога - да. Първата ми любов е театърът, а ролите ми в годините са били превъплъщенията ми в политици”, коментира Вучков. Той разкри и защо няма деца, както и какво му е подарила Дияна - жената, с която живее от 10 години. "С нея си принадлежим от всички гледни точки. Тя ми подари своето ласкаво присъствие, а в момента прави торта. Искал съм да имам деца, но се страхувам от брака. Майка ми има два развода - един с биологичния ми баща и един със слаб актьор, който много ме унижаваше, говореше с мен чрез нея, въпреки че стои до мен. Страхувах се, че и аз ще се разведа и ако имам деца, те щяха да изживеят това, което и аз. Все пак аз имам 30 деца - това са моите книги", добави професорът и завърши с пожелание към зрителите: "Нека да говорят по-малко, да четат и да мислят повече и да работят - най-много".