Швеция тръпне - задава се бляскава кралска сватба

На венчавката ще присъства датската кралица Маргрете Втора, заедно със сина си – принц Фредерик и съпругата му принцеса Мери

Красива булка, елегантен принц и поименно съобщаване на височайши гости с благородно потекло от цяла Европа. Това очаква Швеция да се случи на 13 юни, когато ще бъде кралска сватба на принц Карл-Филип и София Хелквист, съобщава сп. „Хелоу”.

На венчавката ще присъстват датската кралица Маргрете Втора, заедно със сина си – принц Фредерик и съпругата му принцеса Мери. Двете кралски семейства имат много тесни връзки.

Детайлите около списъка с гостите бяха разкрити, след като бившият фотомодел София Хелквист призна в телевизионни интервю: „Карл-Филип е най-добрият ми приятел. Той е човекът, с когото си говоря най-много. Той е толкова умен и аз се чувствам толкова сигурна с него”. Принцът й отговори с комплимент, че се чувства „изключително уверен, стабилен и уравновесен”, когато тя е край него.

30-годишната София Хелквист сега е треньор по йога. Тя проби в шоубизнеса благодарение на участието си в риалити шоу. Снимала се е за редица мъжки списания. На страниците на списание Slitz беше публикувана нейна снимка, на която е омотана само в змия. Очевидно тогава не е знаела, че пет години по-късно в нея ще се влюби единственият син на шведския крал Карл XVI Густав.

По данни на местни издания любовта между принц Карл-Филип и София Хелквист пламнала веднага след като се запознали. Последвали романтични срещи, морски пътешествия, пътуване до САЩ и т.н. Родителите на принца първоначално не били във възторг от приятелката на сина си. След сватбата, обаче, тя ще се превърне в Нейно кралско величество принцеса София – херцогиня на Вармланд.

Двамата влюбени ще се закълнат във вярност в кралската катедрала, след което ще потеглят на шествие в Стокхолм. Те ще пътуват из старата част на града с теглена от коне каляска по маршрут, който ще бъде охраняван от кралските въоръжени сили. Това ще стане по същия начин, по който сестрите на Карл-Филип – Маделайн и Виктория, отбелязаха своите венчавки.

Накрая булката и младоженецът ще пристигнат в Кралската градина пред двореца, където ще бъдат поздравени с 21 топовни изстрела. Шведските крал и кралица ще почерпят гостите в Залата на Бяло море и ще дадат прием в галерията на крал Карл XI.