4 филма влизат в надпреварата за "Златна палма"

​Броени дни преди обявяването на победителите, залозите за

Фаворити за най-високото отличие засега са четири ленти - "Каръл" на Тод Хейнс, "Младост" на Паоло Сорентино, "Моята майка" на Нани Морети и "Убииецът" на Хоу Сяосиен.

"Каръл" на американеца Хейнс, любовен разказ за увлечението между две жени в пуританска Америка през 50-те години на миналия векq е начело на класацията на френската и чуждестранната критика, публикувана в специализираното издание "Скрийн".

Но според френските познавачи фаворит за "Златната палма" e "Моята майка" на Морети. От общо 15 френски критици, запитани от сп. "Филм франсе", седем са харесали "до полуда" историята за режисьорката в криза, изправена пред болестта на майка й. Лентата Морети разплака не един зрител във Фестивалния дворец. Друг голям фаворит е "Младост" на Паоло Сорентино.

Кинотворбата раздели критиката, но със сигурност ще изкуши съпредседателите на журито, братята Коен, с изтънчения си филмов разказ. Лентата за необратимостта на времето с Майкъл Кейн и Харви Кайтел предизвика смесени реакции. Но медиите и най-вече познавачите сочат Сорентино като бъдещ лауреат на "Златната палма".

Френският вестник "Либерасион" вече се произнесе за бъдещия победител. На първа страница той излезе в петък със заглавие :"Убиецът" - това е нашата "Златна палма"! Изданието определи като сюблимна лентата на Хоу Сяосиен, разказваща за опасна и убийствена отмъстителка в средновековен Китай. За някои критици филмът се оказал доста "херметичен", но никой не можел да оспори неговата висша естетика.