Евродепутати превъртяха - карат се за гъшия дроб в менюто

В битката победиха французите, за които гъшият дорб е част от културното наследство на страната им

Истинска битка се разрази, след като група евродепутати решиха да поискат забрана на сервирането на гъши дроб в ресторантите на институцията, тъй като символизира жестоко отношение към животните, предаде британският в. “Дейли телеграф”. 

Бунтът бе поведен от британеца Кейт Тейлър, който заяви: “Обичам Франция, нейната храна и нейното вино, но мразя жестокостта към животните. За мен това е проблем. Още повече че 320 хиляди граждани подписаха петиция срещу гъшия дроб”, каза избраникът от Острова. 36 евродепутати пратили писмо до шефа на парламента Мартин Шулц, в което посочват, че производството на деликатеса е свързано с причиняване на огромно страдание на птиците.

Оказа се обаче, че мнението на тази група не е единодушно споделено. Специално създадена комисия от петима депутати е взела решение спорното ястие да остане в менюто. 

Според изданието “Политико юръп” в комисията имало и български представител. “Решението показа, че ние проявяваме респект към различните култури”, обяви Елизабет Монен-Шартие. Французойката заяви, че гъшият дроб е част от културното наследство на страната ѝ.

Франция произвежда 75% от продавания в света гъши дроб. От 28 страни-членки на съюза, обаче 23 забраняват отглеждането на гъски с цел производството му.