Преди 23 години казахме "сбогом" на Фреди Меркюри

На днешния ден преди 23 години почина един от най-великите музиканти в историята – фронтменът на Queen Фреди Меркюри.

Той се сбогува с живота в лондонския си дом на 24. ноември 1991 г. от бронхиална астма, усложнена от синдрома на придобитата имунна недостатъчност (СПИН). Ден по-рано Фреди изпраща изявление до медиите. То гласи: Поради огромния натиск на медиите през последните две седмици искам да потвърдя, че съм болен от СПИН. Смятах за коректно да пазя в тайна информацията досега заради близките си. Но настъпи моментът приятелите ми и феновете да научат истината. Надявам се всички да се присъедините към лекарите ми в борбата с тази ужасна болест. Личният ми живот винаги е бил много важен за мен." Само 24 часа по-късно певецът намира смъртта си. 

Стотици хиляди негови почитатели обаче винаги ще го помнят не само заради великолепната му музика, а и заради умението му да се наслаждава на всеки хубав миг.

Той е роден на 5 септември 1946 г. в Стоун Таун, Занзибар (тогава колония на Великобритания, сега част от Танзания). Фреди почина в лондонския си дом на 24 ноември 1991 г. от бронхиална астма, усложнена от синдрома на придобитата имунна недостатъчност (СПИН). 

Нека си спомним за него…

Днес решихме да ви припомним някои интересни факти от живота на легендарния музикант.

1. Певецът е роден в иранско семейство, изповядващо зороастризъм и при раждането на момчето е дадено името Фарук Булсара. Фреди Меркюри е псевдоним на певеца. Известно е, че Булсара започва да използва прякора „Фреди“ още преди да дойде в Англия, а името Меркюри се появява след излизането на първите записи на Queen.

2. В началото на кариерата си, Фреди е имал желание да промени легендарната си, неправилна захапка. Но поради факта, че изключиелно много се е страхувал да не развали вокалните си способности или поради липса на време, а може би и заради баналното чувсво на страх, той се отказва от подобна операция. Само защото се страхува да не загуби прекрасния си глас, Фреди отказа да премахне полипите на гласните си струни. Това, обаче, не му пречи да бъде заклет пушач.

130307250

3. Голям брой песни на Queen, чийто водещ вокал е Меркюри, плучават изключитлено признание от световната общност. Например, песента „Bohemian Rhapsody“, която е написана от Фреди Меркюри за албума A Night at the Opera през 1975 година, бе обявена за „Най-добра песен на Милениума.“ В допълнение „We Are The Champions“ и „We will, we will rock you“ са част от списъка на най-популярните песни в света, като „We Are The Champions“ се превърна в неофициален химн на победителите на всички значими спортни събития.

4. Меркюри не е считал себе си за добър пианист и изключително много е недоволствал, когато е трябвало да застане на пианото при представяне на «Bohemian Rhapsody“. Фреди с голямо облекчение е давал възможността за изява на клавира на гост музиканти, за да се съсредоточи изцяло върху сценичното шоу.

159344592

5. Лидерът на Queen e имал вокален диапазон от четири октави. Невероятните му гласови възможности са оценени от известнаа Монсерат Кабайе. Заедно с оперната дива, той изпълнява песента „Барселона“. Песента е посветена на родния град на певицата.

freddie_mercury_barcleona

6.Фреди Меркюри рисува емблемата на Queen. Тя включва зодиакалните знаци на всеки член на групата – два лъва за Роджър Тейлър и Джон Дийкън, рак за Брайън Мей и две феи, които символизират зодията на Фреди – Дева. Голямата буква Q и короната са за бандата, а фениксът бди над тях.

7. Фреди е обожавал своите котки и често се е обаждал вкъщи, когато е бил на турне. Бившето му гадже и дългогодишна приятелка Мерси Остин е държала котките до слушалката на телефона, докато Фреди им е говорил. Той е посветил соловия си албум Mr.Bad Guy на своите домашни любимци, а на най-любимата си от тях и песента “Delilah”.

Screen-shot-2013-09-05-at-10

8. По време на всички концерти на Queen, Фреди използва микрофон с прикрепена към него стойка. Този отличителен знак се превръща в запазена марка на певеца.

76205456

9. Меркюри не е знаел кога ще го сполети вдъхновение, затова е искал неговите асистенти винаги да са готови да му подадат химикалка и хартия, за да може той веднага да нахвърли хрумналата му идея. Така текстът на “Life Is Real” е бил измислен на борда на самолет по време на полет до Ню Йорк, а “Crazy Little Thing Called Love “ – във ваната.

155496693

10. Името на Фреди Меркюри се превърна в своеобразна марка в музиката, синоним на рока през 80-те години. Много от днешните певци се опитват да му подражават, но никой още не е успял да постигне същия успех, не успял да достигне славата на Freddie Mercury и Queen. Що се отнася до визиите на певеца, Фреди винаги е шокирал публиката със своите тоалети: стегнато трико, избродирано с пайети, черен молив за очи, бодита или тениски, разголващи торса и неизменните кецове – още от първия ден на сцената Фреди Меркюри се превръща в моден диктатор.