Майката на Мария Илиева с апартамент от Тато

Лично комунистическият вожд Тодор Живков е дал апартамент на семейството на поп звездата Мария Илиева, разказват в родния й град Велико Търново близки до фамилията

Навремето майката на Илиева - Ваня Монева, диригент на хор „Космически гласове", написала писмо до Тато, в което му обяснила надълго и нашироко как като членове на творческата интелигенция със съпруга й се нуждаят от повече жизнено пространство, за да създават своето изкуство, издава PlovdivMedia.
Бащата на Мария - Красимир Илиев, по това време е концертмайстор на Софийския духов оркестър. Женицата написала още колко предано е семейството й на народната власт и как ще работи за изграждането на светлото социалистическо бъдеще. Известният със слабостта си към сценичните изпълнители Живков набързо турил парафа си под указ фамилията да получи тристайно жилище без ред, като едно от помещенията имало статут на „работен кабинет", където Монева и Илиев да залягат над нотите необезпокоявани от бъдещата изпълнителка на „Стерео стая" и „Крадена любов".
В дело номер 1 срещу току-що сваления от власт Тодор Живков през 1990 година беше приложен списък на получилите с предимство леки коли и апартаменти - роднини и близки на хора от властта, както и на дейци на изкуството. В крайна сметка обвиняемият беше оправдан, а свидетелите артисти, които се явиха в съда, защитиха подсъдимия.
В последвалите години на демокрация много хора на изкуството не спряха да демонстрират благодарността си към правешкия Първи за получените материални придобивки, като списъкът е наистина огромен: поетите Александър Геров, Христо Фотев, Константин Павлов, Радой Ралин, Първан Стефанов, Людмила Исаева, артистите Асен Миланов, Андрей Чапразов, Георги Георгиев - Гец, художниците Генко Генков, Димитър Казаков, Евгени Босяцки, Борис Димовски и още куп режисьори, певци и композитори. Семейството на Мария Илиева обаче дума не обелва по адрес на щедростта, проявена от другаря Живков.