​Съдът осъди Джъстин Бийбър за вандализъм

В САЩ известните и богатите също попадат под закона, когато са виновни

Канадският музикант Джъстин Бийбър ще трябва да плати обезщетение от 80 900 долара по дело за вандализъм. Това реши съдър в Лос Анджелис, който освен това го задължи да премине през тримесечен курс за "контрол на гнева".

До завършване на курса и плащането на обезщетението кумирът на младото поколение ще се намира под надзора на пробационни служители. На музиканта е наложен двегодишен изпитателен срок, съобщават световните агенции.

Делото срещу 20-годишния Бийбър е образувано след оплакване на негов съсед в калифорнийския град Калабасас, че певецът е хвърлял яйца по дома му, с което му е причинил щети в размер на 400 долара. Участието на Бийбър в инцидента не се оспорва, случката е била заснет от видеокамерата в имота на самия Бийбър, която е иззета от полицията. Сам музикантът не се е явил в съда.

Бийбър е осъден също така да възстанови щетите на пострадалия си съсед и да не се приближава на по-малко от 90 метра (100 ярда) до неговия дом за срок от 2 години. Освен това, певецът е осъден на едноседмичен общественополезен труд. Бийбър ще трябва да уведомява пробационния служител за всяко свое напускане на страната.

Следствието по делото се е проточило заради колебанието на прокуратурата какво точно обвинение да предявят на Бийбър, коментират някои агенции, доколкото вандализмът би могъл да се преследва и като престъпление, и като простъпка (на границата с административно правонарушение). В крайна сметка певецът е избягнал наказателно преследване, като е осъден за простъпка. Това дава основание на някои коментатори да попитат дали той не се радва на специално третиране, което за българската публика изглежда нелепо на фона на разнопосочните санкции, наложени на Бийбър.