Гилдията на продуцентите избра основния претендент за "Оскар"

В 18 от общо 25 пъти наградата на гилдията съвпада и с наградата Оскар за най-добър филм

На церемония в Лос Анджелис бяха връчени наградите на Гилдията на американските продуценти. За най-добър филм беше обявен "Бърдмен", съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Режисьорът на сатирата за шоубизнеса "Бърдмен" е Алехандро Гонсалес Иняриту. Главната роля в лентата е поверена на Майкъл Кийтън.

Сред номинираните за наградата на Гилдията на американските продуценти ленти тази година преобладаваха независимите филмови продукции. За отличието се бориха общо 10 филма.

Наред с "Бърдмен" за приза спориха "Американски снайперист", "Юношество", "Не казвай сбогом", "Гранд хотел Будапеща", "Теория за всичко", "Игра на кодове", "Камшичен удар", "Ловец на лисици", "Лешояда". От тях осем са създадени от независими филмови студия.

С отличието на Гилдията на продуцентите лентата "Бърдмен" уверено "полетя" към наградите "Оскар" в категорията най-добър филм. Много от 6700-те членове на гилдията дават гласа си и за най-голямата награда в света на киното, припомня Асошиейтед прес. В 18 от общо 25 пъти наградата на гилдията съвпада и с наградата "Оскар" за най-добър филм.

В категорията най-добър анимационен филм наградата на гилдията бе връчена на "Лего. Филмът". При документалните ленти бе отличен "Самият живот", а за телевизионен филм или мини сериал наградата беше присъдена на "Фарго".

За най-добър телевизионен драматичен сериал бе обявен "В обувките на Сатаната", а за най-добър комедиен - "Оранжевото е новото черно".