Търг с документи на известни жени

Писмо на Брижит Бардо да не се издава в никакъв случай парчето Je t'aime moi non plus, което е записала със Серж Генсбур, беше купено за 4875 евро

Търг с документи на известни жени, между които Катерина Арагонска и Коко Шанел, донесе 1,133 млн. евро, предаде Франс прес, позовавайки се на съобщение на аукционната къща "Адер Нордман".

Над 1500 документи и писма на жени, владетелки, художнички, писателки и актриси бяха предложени на търга, в който участваха купувачи от цял свят.

Придобит за 68 750 евро от британски купувач, най-ценният документ е писмо на Катерина Арагонска (1487-1536), кралица на Великобритания и съпруга на Хенри 8, в което тя моли папата за подкрепа срещу намерението на съпруга ѝ да я прогони, за да се ожени за Ана Болейн.

След като Рим отказва да признае анулирането на брака им, Хенри 8 основана англиканската църква. Писмото е било предложено на цена от 35 до 40 хил. евро.

Писмо, в което Брижит Бардо моли артистичен директор на звукозаписната компания "Филипс" да не "издава в никакъв случай" парчето "Je t'aime moi non plus", което е записала със Серж Генсбур, беше купено за 4875 евро.

Това писмо с дата 21 декември 1967 г. и саморъчно подписано от кинозвездата, е било предложено на търга на цена от 2500 до 3000 евро.

Част от предложените на търга документи са били закупени от областни архиви и библиотеки, уточнява аукционната къща.
Източник: БТА