​Задава ли се нова Империя на злото?

Сближаването на Русия, Турция и Иран е заплаха за свободния свят

Светослав Пинтев

Турция е изпълнена с решимост да предприеме усилия за възстановяването на мира и стабилността в региона заедно с Иран и Русия, заяви само дни след неуспешния опит за вонен преврат турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Направи го след телефонен разговор с иранския си колега Хасан Рохани.

Тези негови думи са знак за огромна опасност, смъртоносно острие, насочено срещу гърлото на свободния свят, което е накарало западните лидери да настръхнат, ако имат капка ум в главата. Особено в контекста на последните му действия.

Ердоган очевидно няма намерение да се съобразява с никого и смята да наложи еднолична диктатура, за да довърши ислямизацията на страната с ударни темпове, затова търси мощни съюзници. Турция уж временно прекрати действието на Европейската конвенция за правата на човека на своя територия във връзка с обявяването на извънредно положение в страната. Там сега се арестуват десетки хиляди светски настроени хора, съдебната система се подменя основно. Светската държава остава в миналото, делото на Ататюрк отива в историята.

Ердоган неслучайно отправи заплахи към САЩ, произнесена беше дори думата „война“. Той скоро може да има нови съюзници.

Възможно ли е да се сближат три толкова различни държави като Русия, Иран и Турция? Още повече, че враждите в този триъгълник дълги години бяха яростни и взривоопасни.

Русия и Иран обаче откриха, че 

дружбата им плаши Запада,

най-вече заради ядрените напъни на Техеран, на когото Москва винаги е готова да помогне. Тогава всичко се промени.

Най-страшното е, че такъв съюз на три мощни тоталитарни държави спокойно ще поставя ултиматуми на всяка световна сила. Могат да командват парада, както се казва. И да си разиграват коня у дома, без никой да им каже и дума. Репресиите и терора са отличителна черта и на трите, а те изключително държат така и да бъде.

Ябълката на раздора, разбира се, остава Сирия. Руският външен министър Сергей Лавров го каза. Има индикации, че трите страни вече са склонни да се договорят. Друг въпрос е дали е възможно да го направят. Стиснат ли си ръцете обаче, останалите играчи ще бъдат жестоко компрометирани. Особено САЩ.

Вождът и учителят на руската Либерално-демократическа партия Владимир Жириновски, предложи в петък в своя Twitter да се създаде нов Съветски съюз, а в него да се включат Иран и Турция. Не се смейте, защото може да ни се стъжни.

"Ако имаме желание, можем отново да създадем СССР – съюз на свободни социални страни. Ще поканим Иран, Турция, други държави", написа той.

Публична тайна е, че Жириновски изразява на глас тайните въжделения на Кремъл. А буйните му изблици се менят рязко според това какъв вятър духа от там. Довчера призоваваше да се окупира Южна Турция, за да се воюва по лесно с „Ислямска държава“. Не е минала и седмица от изявленията му, цитирани богато в руските медии, че скоро ще има нов военен преврат срещу Ердоган. „В Турция днес има достатъчно напрежение със съседите, освен това на границата й със Сирия се води война, а също така настъпи сериозно охлаждане на отношенията с Русия. Ердоган все пак няма да издържи“, обясняваше той разпалено. А колко бързо запя нова песен.

Колкото и да изглежда налудничава тази идея, тя очевидно занимава умовете на „стратезите“ около Путин. А те са склонни на всякакви 

авантюри в името на имперското величие,

ако той им даде знак за тях.

За Ердоган сближението с Иран е особено ценно, защото това би го направило обединител на исляма, което е висшата му цел на този етап. "Ние не трябва да се разделяме, а да се обединим.... Основното предизвикателство, което трябва да преодолеем, е религиозното сектантство. Моята религия не е сунизмът или шиизмът. Тя е ислямът", каза той на Ислямската конференция в Истанбул преди няколко месеца, гледайки в очите иранския президент Рохани.

Иран и Турция имат и амбиции за сдобиване с ядрено оръжие, ако вече не разполагат с такова. Те вероятно се надяват Русия да им помогне, а после може и да нямат нужда от нея.

Задава ли се истинска нова Империя на злото, по страшна дори от предишната?

Чак до нов СССР няма как да се стигне, но един съюз между трите тоталитарни държави, който да налага своето, е достатъчно кошмарен сценарий. Появата на такъв Франкенщайн може да се превърне в истинска катастрофа за свободния свят. Особено, ако в САЩ президент вземе, че стане Доналд Тръмп. Иронията е, че той прие наскоро републиканската номинация и започна да се изживява като нов Роналд Рейгън, един велик американски президент, който през 1983 г. обявява СССР за „Империя на злото”, а борбата си срещу нея за своя основна цел. Довършва я много скоро и така дава свободата на Източна Европа, както добре знаем. Днешният му приемник е готов да я хвърли на кучетата, ако не си плаща за членство в НАТО, както е заявявал нееднократно на предизборните си срещи. Откаченият милиардер има безочието да се рекламира като нов Рейгън. … Но би бил Рейгън с обратен знак, пази, Боже.

O tempora, o mores.