Mетоди Андреев: Изборът на Мая Манолова е реабилитация на модела КОЙ

Това политическо лице стана отмъщението на модела КОЙ. Най-голямата грешка на това компромисно мнозинство е, че не намери политическа воля решително да реши въпроса с влиянието на този модел, смята депутатът

"Това е най-големият резил, който се е случвал в новата българска демокрация. Един Парламент, който беше избран на вълната на протестите, да реабилитира тези, заради които се протестираше". Това заяви специално за Faktor.bg депутатът Методи Андреев.

„Тук вината е на всички – не мога да кажа кой как е гласувал, но мога да твърдя, че ГЕРБ са гласували категорично против Манолова, евентуално има три, четири невалидни бюлетини. Самият факт, че председателят на групата заяви как ще гласува, е достатъчно показателен. Абсурдна е тезата, че ГЕРБ са подкрепили този избор.” обясни той.

„Изборът на Мая Манолова е реабилитация на модела КОЙ. Нека не забравяме, че тя беше политическото лице на този модел и тя гласува за Делян Пеевски. Той сега и връща жеста. Тя нанесе най-сериозният удар срещу крехката българска демокрация, когато беше опорочен парламентарен избор в деня на размисъл, с помощта на нейните помагачи извършиха политически преврат. И изведнъж това политическо лице стана отмъщението на модела КОЙ. Най-голямата грешка на това компромисно мнозинство е, че не намери политическа воля решително да реши въпроса с влиянието на модела КОЙ и да убеди гражданите на държавата, че това са правилните решения. Случаят с Манолова доказва, че в този Парламент има много хора, които работят против неговия и своя авторитет чрез това решение. Има хора, които не разбират защо са в този Парламент и кой ги е пратил.”категоричен е Андреев.

„Относно позициите - Нямам съмнение по позицията на БСП – те търсиха начин да се освободят от своя хиперактивна колежка, която имаха вътрешнопартийни проблеми. Разбирам и позицията на АБВ – все пак са първи братовчеди на БСП – нормално е да гласуват по този начин. За Атака също е нормално, те са проруска партия. ББЦ – там също е ясно, именно те помогнаха Мая Манолова да стане известна с аферата „Костинброд”. Те могат да твърдят, че нямат общо с Бареков, но решението им е резултат и от неговата воля Не мога да разбера позицията на Патриотичния фронт, това е голямата ми изненада. Тези, които са патриоти, които би трябвало да защитават интересите на българските граждани, всъщност гласуваха за един човек, представител на партия, за която интернационализма беше политика, а както знаем интернационализмът е най - големият враг на патриотизма. Те предпочетоха човек от средите на БКП, което ме кара да смятам, че те не са патриоти. Нямам обяснение. А що се отнася и до реформаторите – и там нещата не са чисти , колкото и дасе кълнат, не съм сигурен, че всички оттам са гласували за Пенчев, колкото и да звучи парадоксално. За ДПС е нормално – Манолова им беше политическото лице. Делян Пеевски й е благодарен, че го е подкрепила навремето на шеф на ДАНС , тя трябва да му върне жеста”, смята депутатът.

Според него това са тези невидими връзки,които доведоха до днешния резил. „Но в същото време имаше една странна проява – Корман Исмаилов беше избран да представи кандидатурата на Константин Пенчев, а всички знаем, че между него и Патриотичния фронт има напрежение. Защо кандидатурата не беше представена от доц. Великов – бивш председател на НСи колега на Пенчев от НДСВ. Ето това са странните събития, които ме карат да нямам вяра в клетвите на реформаторите.” Каза в заключение депутатът от ГЕРБ.