​Докато водим дебат за държавата – бандитите управляват и грабят

Страшно е, че голяма част от етническите българи се декласират и стигат до гетата

Огнян Минчев*

Гърмен - държавата е неспособна да се справи. Около това се обединяват непримиримите полюси на правозащитни либерали и авторитарни "националисти" в оценките си за очевидно ескалиращите отношения между българи и роми. Това, че българската държава функционира далеч под санитарния минимум на обществените потребности е известен факт. Но преди да искаме нещо от държавата, трябва да си дадем ясна сметка за това,

каква държава искаме

Има два основни формата държава, между които можем да избираме. Първият е ограничената държава - "нощен пазач". Тази държава има максимални пълномощия да осигурява ред и закон върху националната територия. Тя може и трябва ефективно да наказва престъпниците, да изолира и надзирава маргиналните низини на обществото, да пази имуществото и честта на гражданите. Тази минимална дефиниция на ефективната държава по необходимост генерира общество с големи - понякога екстремни неравенства. Както в богатите, така и в бедните общества. В Лос Анджелиз има Бевърли Хилс, има и South Central. Тези, които се считат за консервативни "националисти" у нас ентусиазирано биха прегърнали този модел - "силната ръка" държи циганите в гетото, а в "нормалните квартали" има закон и ред. Проблемът е в това, че у нас нарастваща част от етническите българи също отпадат от "нормалните квартали" и все по-трудно връзват двата края. А фактът, че българската държава не може да налага закон и ред ускорява този процес на социална дегенерация и декласиране.

Вторият формат на държава, който можем да изберем е "социалната държава", която инвестира в благоденствието на всички свои граждани и поддържа на умерени нива разликите между бедност и богатство. Чуйте какво говорят либералните правозащитници и се просълзете! Ромите били на този хал, защото държавата не давала, не строяла, не узаконявала, не тичала с кифла и мляко зад бягащото от училище циганче. Хубаво! Само че за да има такава държава, която тича навсякъде за всичко - трябва да се плащат данъци. Не 10 на сто плосък, а 40-50-60 на сто прогресивен. В Скандинавия обществата не познават гетото, но плащат такива данъци. Вече виждам средния българин - как се хваща нервно за джоба и мълви:

"Абе аз що не ви..."

Протестират либерали, либертарианци, читатели на вестник "Капитал"... Всички те ценят правата на човека, но предпочитат защитата им в рамките на 10 на сто плосък данък. Е-е-х, дами и господа - няма такава държава. По-добре да продължаваме да си играем на стражари и апаши, на правозащитници и "националисти". Едните ще псуват липсата на държава - строг пазач, а другите - ще плачат за отсъствието на държава, която да плаща масрафа. Междувременно - бандитите, които управляват и грабят остатъците от българската държава не възразяват нашите обществени дебати да си останат все толкова безплодни и спекулативни. Колко струва да купиш един цигански глас - нищо не струва. Още повече, когато не го плащаш ти, а обществото, което продължаваш да ограбваш.

*Коментарът е публикуван във Фейсбук страницата на автора. Заглавието е на Faktor.bg