​Операция “Бареков” – цялата власт на ДПС- то

Звездата на социалното шоу

Последната битка на Доган

Кой ще управлява България?

Д-р Панайот Ляков*

Какво е ясно досега? Социалното шоу, нареченото движение „България без цензура”, е щедро финансирано и добре организирано. Ангажирани са стотици координатори (активисти), които са на заплата. Подкупват се местни и известни политици от други партии. Наети са много офиси на централни места по градовете. Излъчват се непрекъснато реклами. Обиколките на шоуто в страната включват елитни изпълнители, танцови групи, видеоклипове, естради, автомобилни кавалкади, плакати и т.н. Парите се леят, а спасителят Бареков затъва в смехотворните обяснения, че били от заплата. Както изглежда нашият телевизионен „гений” надминава по доходи и Опра Уинфри. Но първият въпрос не е дали той струва милиони, а защо се организира шоуто и коя е неговата мишена?

На прицел са бедните, онеправданите, нещастните, изоставените ,

изобщо всички тънещи в мизерия и едва свързващи двата края, предимно от селата и малките градове. Да ги наречем обобщаващо „жертви на социалната илюзия”, които на всеки четири години търсят своя спасител. Илюзията, че социализмът ще се върне под някаква форма. Най-цинично им я обещаваше първо БСП, която фалира държавата и я остави с разсипана икономика и огромни дългове. После Царя, след него Генерала, сега е Бареков – звездата на социалното шоу. Той размахва картонения меч – с него ще накаже алчните капиталисти , ограбили народа. Едни – на ешафода, други - в затвора. Конфискация на имуществото и на авоарите, парите – за бедните. Ще индустриализираме страната, нови заводи, нови работни места – ех, че радост. Медиите – слуги на хората, ще разобличават, ще жигосват, ще разкъсват на парчета омразните политици и олигарси (по списък, разбира се). И никаква цензура за доносите и калта по президента, всички Петна са позволени.

Тук в шоуто е включен богатият репертоар на комунистическата пропаганда – лъжи, манипулации, дезинформации, обработващи съзнанието. Бареков е неотразим – блестящ, вперен поглед, развълнуван глас, щедри заклинания.

Как да не му повярват? Той е с тях, плаче за тях, ще се бори докрай! Мишената поддаде, забрави за предишните лъжеспасители и отново очаква социализмът да дойде с кавалкадата на Бареков. Думата е тежка, но ще я употребя. Само идиоти могат да вярват, че шоуменът ще промени живота им. Целта на мероприятието, пардон на операцията, е друга. Тези аутсайдери са традиционни леви избиратели и въпреки всичко повечето от тях се връщат към майката партия и гласуват за БСП. 

Господарите на шоуто искат тези гласове

Ако псевдодвижението на Бареков ги откъсне, БСП ще загуби електоралното си предимство и бъдещото мнозинство ще се формира от ДПС и неговото „изчадие” – „България без цензура”.

Това е политическата цел – завоевателят Доган иска цялата власт и е възможно да я получи при успешно развитие на проекта. Информацията, поднесена във вестник „Капитал” от В.Господинова и Е. Старидолска (бр.13, 29.03 – 04.04.2014 г.), че в ДПС били притеснени от разрастването на движението „България без цензура”, е отклоняващ маньовър. Шоуто не действа на техните дисциплинирани и автоматизирани поддръжници и въпреки майсторската игра, Бареков няма да привлече и един избирател на ДПС. Атаката е концентрирана срещу БСП и левите избиратели. Но коя е причината за тази рискована политическа операция, която наричам 'последната битка на Доган'?

Моето обяснение, че корпорацията ДПС е толкова мощна (огромен финансов ресурс - с перлата КТБ, медийна империя, мрежа от фирми, силно влияние върху съдебната система, непоклатими позиции в администрацията, подчинени политици и партии), че иска да командва парада и сама (с марионетни партньори) да управлява България. Инстинктът за повече власт в движението винаги е бил много силен и в третия мандат ДПС демонстрира безогледната й консумация. Колкото повече, толкова по-добре (за върхушката и за главатаря й естествено).

Тази теза има поддържаща версия , лансирана от Осман Октай . Според него Доган бил дълбоко унизен от псевдоатентата срещу него и вбесен се заканил, че ще накаже кукловодите си (които според него, а и според мен, са го организирали). Всъщност те му казаха - не си вири носа, защо можем да те застреляме, когато поискаме. Произходът на кукловодите е ясен - БСП. Реакцията на превъзнасяния и повярвал в своята историчност лидер е логична – публичният шамар върна безпощадно комплекса му за малоценност, който никога не го е напускал.”Великият” политик демонстративно бе уязвен - свален на пода, натикан зад трибуната, но пред елита на организацията. Вероятно това е първоначалният подтик да стартира битката за цялата власт, но той не би я започнал, ако не чувстваше мощта на изградената от него корпорация. Просто си е казал: „Време е!”.

Един афоризъм от книгата ми „Синият идиот” гласи: „ Никога не вярвай на ДПС - едно говорят, друго мислят, трето договарят, четвърто правят, пето … Накрая става, каквото наредят на „Сава” (агентурен псевдоним на Доган”). Трябва да го променя. Вече става, каквото заповядва „Сава”.

Тази теза вероятно ще се стори на мнозина твърде екстравагантна, но сериозните анализатори обявиха похода на Бареков за режисиран. И на всички вече е ясно, че това не е граждански проект. Финансовото осигуряване от КТБ бе доказано, а че това е банката на ДПС - е публична тайна. Бареков никога не е атакувал империята ДПС с многобройните й пипала и влиятелни позиции, ескалиращата лакомия за повече власт, която не се спира пред нищо (питайте активистите на БСП). Той напада БСП и изключително остро опозицията от ГЕРБ, както и президента с лъжи и доноси. Критиката към ДПС е протоколна, колкото да не е без хич. Нито дума за Доган.

Включването на маргинални „десни” партии и политици в Барековото шоу е част от камуфлажа и е на меркантилна основа. Парите са добри и привличат политическите номади. Това е лесно упражнение, но ползата е съмнителна. Слабостта на това шоу и вече играните подобни представления е, че се представя политически фалшификат с монтирани структури, централизирано управление и забележима некомпетентност. И въпреки овациите - хората не го приемат за лидер. Няма как с шоу да извоюваш тази позиция, затова след време на сцената спускат друга имитация. Така първата придворна дама или принцесата на гражданите – Меглена Кунева, бе заменена с първият войн срещу бедността – милионерът в сянка Николай Бареков

Кой ще победи в последната битка на Доган? 

Кой ще се противопостави на скритата олигархична власт? БСП е зависима и слаба, раздирана от вътрешни разломи. Десният блок е отсъстващ лидер, неспособен да акумулира гражданското недоволство и да трансформира тази чиста енергия в добър изход от кризата. Десните политици влязоха в ситуационен капан, вместо да изградят гражданска коалиция по модела на партията алианс (развит подробно в книгата ми „Очакване на лидера”, 2011 г.). Като алтернатива на политическия картел се създава мрежа от граждански партньори и местни общности, с които се споделя управлението. Няма съществена разлика между партийните членове и останалите поддръжници, наречени симпатизанти. По-малко партийност, решаващо гражданско участие, демократични и прозрачни процедури при формирането и функционирането на мрежата от съмишленици – това е гражданскияj алианс. Само тази форма на политическо лидерство има някакъв шанс да наруши нелегитимната олигархична власт. Вярвам, че рано или късно тя ще яви срещу имитационните модели и ще спечели последната битка. Не на Доган, а на гражданите!

* Панайот Ляков е народен представител от СДС/ДСБ в 38-то и 39-то Народно събрание.