Светът отбелязва 22 години от смъртта на Кърт Кобейн

Самоубийството на лидера на 'Нирвана' е една от големите трагедии в съвременната музика

На днешната дата преди 22 години си отиде Кърт Кобейн. Самоубийството на лидера на „Нирвана” е една от големите трагедии в съвременната музика. Все още не са ясни точните причини за това защо гениалният музикант е решил да сложи край на живота си, но наркотиците и депресията са сочени за основни виновници на тежкото състояние, в което се е намирал в дните преди това.

На 1 март 1994 г. Кобейн е диагностициран с бронхит и тежък ларингит. Той отлита от Мюнхен за Рим, за да се лекува, и на 3 март при него пристига и съпругата му Кортни Лов. На следващата сутрин тя се събужда и намира мъжа си в безсъзнание след свръхдоза рохипнол, поет с много шампанско. Според Лов това е бил първият опит за самоубийство на музиканта. На 18 март тя се обажда на сиатълската полиция, за да им каже, че Кобейн е склонен към самоубийство и се е затворил в една стая с пистолет. Полицията пристига и конфискува няколко огнестрелни оръжия и шишенце с лекарства от певеца, който настоява, че не иска да се самоубие и се е заключил, за да се скрие от жена си. При разпита тя признава, че той не е говорил за самоубийство и че не го е виждала с пистолет в ръка.

Разтревожена от проблемите на мъжа си с наркотиците, Лов организира намеса от страна на негови приятели, служители от звукозаписната му компания и други музиканти на 25 март. Ядосаният Кобейн започнал да крещи на хората, които се опитали да го убеждават да спре с наркотиците, и накрая се затворил в спалнята на горния етаж. До вечерта обаче той приема да се запише в програма за изчистване. На 30 март Кърт Кобейн отива в рехабилитационния център „Екзодюс” в Лос Анджелис. Медиците обаче не знаят, че той е страдал от депресия и е опитвал да се самоубие. В разговорите си с психолози той прави впечатление на човек в нормално разположение на духа и дори си играе весело с дъщеричката си Франсис – това е последният път, когато той се вижда с нея.

На следващата вечер Кобейн излиза за цигара и прескача триметровата ограда, за да избяга (нещо, за което по-рано същия ден се е шегувал, че би било истинска глупост). Хваща такси до летището и отлита за Сиатъл. В самолета седи до басиста на „Гънс енд Роузис” Дъф МакКаган. Въпреки прочутата си вражда с групата, Кобейн изглеждал „доволен” да види МакКаган, разказва самият басист по-късно. Той си спомня, че е усетил „с всичките си инстинкти, че нещо не е наред”. Повечето приятели и колеги на Кобейн в този момент нямат представа къде е той.

На 2 и 3 април певецът е забелязан на няколко места в Сиатъл. На 3 април Кортни Лов наема частния детектив Том Грант да открие съпруга й. На 7 април, сред слухове, че „Нирвана” се е разпаднала, групата се изтегля от фестивала „Лулапалуза”. На 8 април тялото на Кобейн е открито в дома му от електротехника Гари Смит, който отишъл да инсталира система за сигурност. Той обяснява, че не забелязал видими следи от травма, освен малко кръв, изтекла от ухото на певеца. В началото помислил, че Кобейн е заспал, докато не видял пушка, насочена към брадичката му. Открита е и бележка, адресирана до въображаемия приятел от детството на Кобейн „Бода”. В нея пише, че певецът не е усещал „вълнението да слушам и да създавам музика, както и да пиша... вече твърде много години”. В тялото му са открити високи дози хероин и следи от диазепам. Тялото е лежало там няколко дни. Аутопсията показва, че музикантът е починал на 5 април 1994 г. Творчеството на Кърт Кобейн, както и проблемите му с хероина и депресията и обстоятелствата около смъртта му, остават тема на спорове и предположения и до днес.