​Кралят на рока е жив!

Днес Елвис Пресли щеше да навърши 80 години

През юни 1953 г. с китара в ръка в студиото Sun Records в Мемфис влиза 18-годишно момче. Той изпълнява две песни. Плаща 4 долара и се прибира вкъщи с малка плоча с неговите първи две песни - My Happiness и That's When Your Heartaches Begin. Така започва музикалната кариера на легендарния певец.

Елвис Пресли е роден през 1935 г. в град Тюпълоу, щата Мисисипи в семейството на Върнън и Гладис Пресли. Майка му била бременна с близнаци, но едното момче Джеси Гарън умира шест часа след раждането. Така Елвис остава единственото дете в семейството и поради това нещастие в семейството през следващите години Елвис се радва на изключителната любов на майка си. Още като малък пее с баща си по време на религиозни събирания, концерти, в църквата. Първата крачка към музиката прави на 8 години, когато печели награда от 5 долара на местен музикален конкурс, на който изпява баладата "Old Shep".

На 19-годишна възраст, вече завършил училище, се явява на прослушване за Сам Филипс. По това време работи като шофьор на камион за електрическа компания. Всъщност, причината, заради която посещава звукозаписната компания "Sun Records" е именно синовната му обич. Като подарък за рождения ден на майка си Гладис, Елвис Пресли прави версия на "My Happiness", като използва "That`s When Your Heartaches Begin". Мениджърът на студиото, Марион Кеискър, забелязва необикновения стил на пеене и съобщава на собственика на "Sun Records" Сам Филипс за потенциала му. В Пресли Филипс вижда нещото, за което отдавна е мечтал: "Бяло момче, което пее като негър".

Дебютната плоча на бъдещата звезда на рока, записана в Sun е с необикновената "That`s All Right (Mama)". От другата страна на грамофонната плоча (по това време най-съвършеният звуконосител е този, бел.ред.) е "Blue Moon Of Kentucky" (Синята луна на Кентъки), което е кънтри песен, но аранжиментът го представя по-скоро като ритъм енд блус. Плочата е издадена в 20 хил. екземпляра.

Звукозаписната компания "RCA Records" вече е забелязала феномена и се съгласява да плати на "Sun Records" 35 хил. щатски долара за правата му, което за това време е доста сериозна сума. На 10 януари 1956 г., само 2 дни след 21-вия си рожден ден Пресли влиза в студиото на "RCA Records" в Нашвил и записва дебютната си сесия "Heartbreak Hotel", един от най-забележителните поп записи, издавани някога.

Сингълът се задържа на първо място в класациите в продължение на цели 8 седмици. Достига за втори път номер 1 в класациите с баладата "I Want You, I Need You, I Love You". След това записва най-успешния двоен сингъл в историята на попа - "Hound Dog"/"Don`t Be Cruel". "Don`t Be Cruel" остава номер 1 в продължение на 11 седмици, а и двете песни стават хит във Великобритания. Записаната след това "Love Me Tender"оставя Елвис в историята завинаги.

По същото време прави и той прави и своя кинодебют, който обаче получава смесени отзиви. През 1957 г. записва "All Shook Up", която използва за легендарните си танцови движения. Записва три филма за две години и половина. В "Loving You" играе шофьор на камион, който става поп звезда, а песента към филма "Let Me Be Your Teddy Bear" се задържа като номер 1 за 7 седмици. Третият филм "Jailhouse Rock" е най-успешният в кариерата му с изключителния си саундтрак и вдъхновяваща хореография.

През 1958 г. постъпва на служба в армията, където е обявен за образцов войник. След завръщането си обратно в Америка се изкачва отново на 1-во място в класациите с изключително успешния "It`s Now Or Never", за който е използвана мелодията на италианската песен "O Sole Mio".

Кралят на рока умира на 16 август 1977 година. Тогавашният президент на САЩ Джими Картър го определя като един от символите на съвременна Америка.

Всеки август фенове на всички възрасти от целия свят се събират в имението му Грейсленд в Мемфис, за да се поклонят пред паметта на своя идол. Именно тук, в градината за медитация, е и гробът на самия Елвис, пред който феновете отдават почитта си на краля на рока.