​Хеви метълът е индикатор за преуспяващите държави

Лесно сме склонни да си изградим мнение за някой според музиката, която слуша. Но възможно ли е музиката да ни каже колко е преуспяваща една страна?

Оказва се, че е възможно. Двама изследователи установиха, че музиката може да даде изненадващо точно информация за това дали една страна е преуспяваща, предава Daily Mail.

Например за феновете на хеви метъла се смята, че крият чувство на отчуждение, потиснатост и гняв, стереотип изграден през 60-те и 70-те години на миналия век. И докато хеви метълът навремето е допадал на представители на отчуждената работническа класа, днес този музикален жанр се радва на най-голяма популярност в най-напредналите и състоятелни страни с висок жизнен стандарт.

Изследователят Ричард Флорайда, директор на института Martin Prosperity към университета на Торонто, е изготвил карта, която показва броя на хеви метъл групите на 100 000 души от населението на дадена страна. За целта специалистите са използвали данни от Encyclopaedia - Metallum.

Картата разкрива, че хеви метълът радва на изключителна популярност в състоятелните и стабилни скандинавски страни. Ричард Флорайда заедно с колегата си Шарлота Меландер, която по произход е скандинавка, са изследвали връзките между хеви метъла и редица икономически и социални фактори, за да установят въпросния модел.

Резултатите им показват, че броят на хеви метъл групите в една държава съответства на икономическите резултати, на нивото на креативността на нацията и на предприемаческия дух. В държавите, където стилът е най-популярен, има повече хора с висше образование, по-високо ниво на благоденствие и по-голямо задоволство от живота.