Мартин Любенов: Брегович е рафиниран крадец, присвои си песни на Шабан Байрямович

Брегович е не само комерсиален, той е един рафиниран крадец, плагиат, който краде музика и след това казва, че е негова. Това разкри по Нова ТВ виртуозният български акордеонист Мартин Любенов.

По думите му повече от парчетата, които изпълнява, Горан Брегович са на известния сръбски музикант и композитор Шаван Байрямович от Ниш. Освен това Брегович дължи голяма част от успеха си и на режисьорът Емир Костурица, който сам казва за него: Това е един човек, който плаща вечерята с парите на този, който го е поканил.

Мартин е израснал и учил музика в София, след което заминава в САЩ с идеята да продължи музикалното си образование. Пристига там като тийнеджър, но скоро страната на неограничените възможности се оказва неподходящо място за Мартин и той се връща в Европа. От години живее и прави своята кариера във Виена.

В Америка така и не можах да намеря себе си. В един момент се почувствах като в отворен затвор. Всичко там е огромно, но липсва елементарен финес, това никак не ми допадна. Затова се върнах в Европа, от години живея и работя във Виена. Това е едно място с особен дух и атмосфера, където се чувствам чудесно, казва виртуозният музикант.

Той споделя, че въпреки спокойния му вид, като всеки си има някаква тревога. Човек обаче трябва да преглъща нещата с лекота, защото това, което е писано ще стане. Мартин вярва в Господ и често ходи в българската църква във Виена, за да намери успокоение за душата си

Мартин Любенов не се притеснява от произхода си и често се връща при своите близки, които са роми.

Едно от големите му желания е да реализира проект с Нетрепко, който е великолепен изпълнител и   би се получило страхотно парче, обясни известният акордеонист.