​Едвин Сугарев и Христо Христов представят „Корупционната България“

Първият том от уникалното изследване е доказателство, че няма амнезия за грабежа на прехода

Днес 19 октомври, от 18,30 ч. в Клуба на архитектите в столицата ще бъде премиерата на фундаменталното изследване „Корупционната България“, посветено на корупцията у нас в годините на прехода. Автори са Едвин Сугарев, Христо Христов и Петър Вучков.

Ето как Едвин Сугарев представя първия том на уникалното изследване:

„Ако трябва да обобщим своите мотиви за реализацията на настоящия проект, то те са следните: широкото разгръщане на корупционните практики във всички сфери на обществения живот, липсата на реални усилия от страна на държавата да обуздае този процес, практически неработещата съдебна система и драматичната липса на справедливост са сред най-сериозните фактори, които спъват развитието на гражданското общество и предизвикват мащабна емиграционна вълна, която изправя страната пред демографска криза. Наличието на постоянно присъстващи корупционни скандали, засягащи премиери, министри и народни представители – както и фрапиращият отказ да бъде потърсена отговорност за извършенито от тях престъпления, девалвират не само демократичните ценности, но и доверието в политическото като цяло.“

Първият том обхваща периода от 1989 г. до 1997. Проследени са най-знаковите афери – фирмите на ДС и приватизирането на контрабандните им канали, външният дълг и фалитът на комунистическия режим, оръжейната търговия, източването на ДЗУ, случаят с Фондация „Сапио“, Габонската афера, Македонската оръжейна сделка, заможният синдикат КТ“Подкрепа“, възходът на „Мултигруп“, поръчковите убийства, приятелският кръг „Орион“ и т.н. Изследването завършва с банковото ограбване.