Номинираха български филм за европейските "Оскар"-и

Наградите на Европейската филмова академия ще бъдат връчени на 10 декември

Българската лента „Падаща звезда“ на режисьора Любо Йончев е номиниран в категорията за най-добър късометражен филм на 29-ите Европейски филмови награди. 

Това стана ясно на официалната церемония по закриването на 22-ия фестивал за късометражно кино в Драма, Гърция. Така „Падаща звезда“ става третият филм с българско участие в номинациите на т.нар. Оскари на Европа. 

„Триумф на кинематографията – сценарий, актьорска игра, операторско майсторство, монтаж". Така определи „Падаща звезда“ американският продуцент и режисьор Боби Рот.

Филмът е на режисьора Любо Йончев,  с участието на Стефка Янорова, Стефан Попов и Калия Каменова. Сценаристи са самият Йончев и Ясен Генадиев, а оператор – Дамян Димитров.

В центъра на историята е изпълнението на Стефка Янорова като гневна, но все още изпълнена с любов майка. Всички актьори са брилянтни. Честен, интересен и изненадващ, този филм има емоционална дълбочина и е приложим към всеки от нас. Това е кино в най-чистата му форма.“

В категорията за "Откритие", където се състезават дебютни пълнометражни проекти, попадат „Жажда“ на Светла Цоцоркова и румънският „Кучета“ на Богдан Мирика, копродукция с Франция, Румъния и България.

Наградите на Европейската филмова академия ще бъдат връчени на 10 декември, пише Площад Славейков.