Долината на тракийските царе събира траколозите

В дните 26 и 27 август Казанлък ще бъде домакин на десетото издание на Научната международна конференция „ Проблеми и изследвания на тракийската култура“

Учени-историци ще се съберат Казанлък, за да си сверят часовниците в областта на и тракологията. Очаква се огласяването на данни за новите открития и хипотези в науката за предшествениците ни в тези земи.

В дните 26 и 27 август градът ще бъде домакин на десетото издание на Научната международна конференция „ Проблеми и изследвания на тракийската култура“. Инициатор и организатор на проявата е историческият музей. Конференцията е първото от поредицата събития включени в програмата на Празници в Долината на тракийските царе 2016.

Това каза за Радио „ Фокус“ директорът на ИМ „ Искра“ Момчил Маринов. Той поясни, че 24 са представителите от областта на траколожката наука, които ще представят свои научни доклади в рамките на конференцията. Сред тях личат имената професорите Иван Маразов, Николай Овчав, Валерия Фол, доц. Камен Димитров и доц. Георги Нихризов, д-р Даниела Стоянова от СУ „ Св. Климент Охридски“, директорът на старозагорския исторически музей гл.ас. Петър Калчев, археологът Диана Димитрова и др. За поредна година в конференцията има и международно участие в лицето на италианката Консуело Манетта.

В дните на конференцията ще бъде представен и сборник с научни доклади по проблеми и изследвания на тракийската култура , представени в предишните две издания – осмо и девето на научния форум.