Готвят солени санкции заради изгорелите складове в Пловдив

Сега максималната е 30 000 лева, но тази сума не стряска инвеститори, които разполагат с милиони, заяви министър Рашидов

Министърът на културата Вежди Рашидов посети опожарените складове в Тютюневия град в Пловдив и се хвана за главата. "Какви красиви сгради са унищожени. Те носят духа на австрийската архитектура, но пак ще бъдат възстановени", категоричен е министърът.

Той съобщи, че от септември ще бъдат направени промени в закона за културното наследство, които ще вдигнат драстично санкциите, ако не си поддържат имотите. "Сега максималната е 30 000 лева, но тази сума не стряска инвеститори, които разполагат с милиони", заяви Рашидов. Той предупреди притежателите на културни паметници да не си правят оглушки, а трябва да са наясно, че са длъжни да полагат грижи за тях. Още днес следобед министърът на културата ще излезе с решение за опожарените складове. Личното мнение на Рашидов е, че те трябва да бъдат възстановени.

Ако разследващите докажат, че складовете са запалени умишлено, тогава собствениците ще бъдат принудени да ги възстановят едно към едно. Представителката на Института по опазване на културните паметници Стоилка Игнатова заяви, че до момента не разполага с информация кои са собствениците на изгорелите складове. "Трудно комуникираме с общината и не знаем кои са собствениците", обясни тя.