​Как кино „Сердика“ падна жертва на бандитския капитализъм в България

Агент на ДС и Агенцията за приватизация – замесени в крупната измама

Евгений Михайлов, кинорежисьор

Кино "Сердика" 2016.

Малко хронология или синопсис на "След дъжд качулка или виновни няма".

Сделката за приватизацията на софийските кина бе обявена за сделка на годината от тогавашната Агенция за приватизация. Годината бе 2001. Условията "желязно защитаваха" интереса на държавата и киното - минимум 10 години без право на промяна на предмета на дейност, минимум 5 години без право на препродажба, минимум 15% европейско и българско кино, без право да се съкращават повече от 25% от седящите места, инвестиции за N мл. лв. и т. н. и т. н.

Цената на придобиване беше 4,7 млн. лева за 12 кина в центъра на София. Купувачът - "гръцка" компания сваляше на българските кинаджии звезди от небето. Мениджър от българска страна в "гръцката" компания бе кинокритикът Владимир Игнатовски агент на ДС "Борисов" http://agentinads.com/%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0...

СБФД подкрепи сделката като преди това попречи на българския кандидат в конкурса.

Новият собственик, избран 

под аплодисментите на държавата и на кинаджийте 

от СБФД, постави на всички приватизирани кина табелки "Киното е в ремонт" И така - драмсъстав в продължение на 2 години. Никой от агенцията за следприватизационен контрол не провери дали наистина се правят обещаните инвестиции и ремонти.

Годината вече е 2003. В пълно нарушение на договора "гръцката" компания в един горещ отпускарски летен ден препродава кината като недвижима собственост на инвестиционния фонт "Икуест". Говори се, че цената на сделката е между 20 и 25 млн. евро. Новият собственик купува недвижима собственост и няма никакви ангажименти към държавата и киното.

Комисията по култура в НС провежда няколко показни открити заседания за да констатира, че държавата дори не може да си потърси договорната неустойка от "гръцкия" приватизатор, защото той междувременно е фалирал и в сметката му има 1 лв. . Пито платено!!!

Малко по късно "Икуест" купува и хотел "Сердика". Планира да го събори заедно с киното и да изгради на това място висок билдинг с бизнес център. Да, ама сградата се оказва паметник на архитектурата. Но има лек. Следва пожар в сградата, последствията от които са "отслабена конструкция". Следват години на надлъгване и... вече гледаме "Мисията е възможна". Може би и собствеността медувремено се е сменила няколко пъти...

Вече сме 2016. Кино "Сердика" е съборено и... гледаме клипа заснет от Стефан Вълдобрев.

Следва надпис... КРАЙ.

П.П. В края на 2016 изтича 10 годишния гаранционен срок по сделката за "Бояна филм". Фактическата цена, която държавата получи от "Ню Имидж" през 2006 беше 4, 2 млн евро. Цената на терените в Бояна е около 150-200 евро за кв. метър. Теренът в Бояна върху който е построен Киноцентъра е 302 дка.

Следва продължение...

Б.Р. На мястото на рушеното кино, олигархът Валентин Златев, започва строежа на луксозен хотел от веригата "Хаят", виж проекта в галерия.