Три дни "Рожен пее" ще оглася Родопите

Популярния у нас Роженски събор бе открит днес с химна на Родопа планина - Бела съм, бела юначе

Днес бе открит Националният събор на народното творчество и животновъдство "Рожен - 2016". 

В местността Рожен в Родопите по традиция звучи най-първо песента, която се смята за химн на Родопите - „Бела съм, бела юначе”. Тази година съборът откри председателят на Народното събрание Цецка Цачева откри. Фолклорното събитие започна с едноминутно мълчание в памет на жертвите на терористичния атентат във френския град Ница. Председателят на парламента посочи, че очакванията на хиляди хора, стекли се да преживеят заедно магията на събора "Рожен", са помрачени от поредния акт на насилие.

Трябва да се противопоставим на тероризма заедно, със солидарната политика, която водим, заяви Цецка Цачева. Защото какво е красивата планина, чистото небе и земя, ако ни няма нас, хората, ако не сме тук да запазим корените и традициите на нашите праотци, заяви Цецка Цачева.

По думите й живецът на българщината, патриотизмът и родолюбието, които носим, вплетени в шевиците, в багрите, в звуците на нашето народно творчество, трябва да бъдат предадени на бъдещите поколения. 

След което бе представен концерт, с участието на фолклорния ансамбъл „Родопа” – Смилян, сборни гайдарски оркестри от „101 каба гайди”, „100 каба гайди” и др.

В продължение на три дни ще бъдат представени народна музика, обичаи, обредност, словесен фолклор, танци, облекла и носии, както и традиционни български занаяти, обещават организаторите на популярния събор.

Съпътстващи събитието ще са национален фолклорен конкурс „Рожен”, етнографски и музейни експозиции, изложение на селскостопанска и горска техника, на млечни и месни продукти, био храни и напитки, народни игри.

По данни на организаторите се очаква участие в проявата да вземат над 4000 фолклорни изпълнители от страната и чужбина.

Поканени са над 200 официални лица, очаква се събитието да бъде посетено от над 300 хил. души.

Организатор на срещата - община Смолян и сдружението с нестопанска цел „Рожен – Наследство в бъдещето“, информират всички желаещи да посетят събора, че движението през през прохода "Рожен" ще бъде ограничено през трите съборни дни 15 - 18 юли.

Създадена е времена организация на движението на моторни превозни средства и алтернативни маршрути:

От 06:00 ч. на 15 юли до 06:00 ч. на 18 юли се ограничава движението на МПС през прохода "Рожен", в участъка от път ІІ-86 Пловдив - Чепеларе - Соколовци - Смолян, от отклонението за курортен комплекс Пампорово до с. Соколовци. Въвежда се временна организация за движение по направленията Пловдив - Смолян и Смолян - Пловдив.

Транзитно преминаващите моторни превозни средства могат да използват маршрута: Проглед - к.к. Пампорово - Смолян - Соколовци и обратно. През този период, отпада забраната за движение на МПС с маса с товар над 3,5 т. по републикански път ІІІ-8641 Пампорово - Смолян.

С цел спокойното провеждане на събитието и недопускане на пътни инциденти и нарушения на обществения ред, ГД „Национална полиция“ предприема допълнителни мерки.

В района на събора ще патрулират униформени служители, движението там ще се регулира от пътни полицаи.

Промените в режима на движение ще се сигнализират с пътни знаци и указателни табели, а водачите ще бъдат пренасочвани от пътни полицаи. В района на събора движението ще се регулира от служители на МВР.

Поради очаквания повишен трафик по път II-86 Пловдив - Смолян, е препоръчително водачите на товарни автомобили да използват следните обходни маршрути:

- Пловдив - Кричим - Девин - Стойките - к.к. Пампорово - Смолян и

- Пловдив - Кърджали - Ардино - Смолян и обратно.

От ГД „Национална полиция“ припомнят на шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват стриктно изградената сигнализация и указанията на контролните органи.