Показват стъкленицата със сърцето на Вазов в къщата-музей на поета

Мнозина задават въпроса за смъртта на поета и за сърцето му, запазено в стъкленица, посочват от музея

Стъкленицата със сърцето на Иван Вазов ще бъде показана от 2 до 9 юли в къщата-музей на поета в София, където се съхранява, но не е излагана от 25 години, съобщиха от Националния литературен музей. Музеят организира по този повод пресконференция на 1 юли от 11.00 ч. в двора на къщата-музей "Иван Вазов", а на 9 юли - рождения ден на поета, ще бъдат поднесени венци и цветя в 11.00 ч. пред паметника на Вазов на ул. "Г. С. Раковски" в столицата. 

От литературния музей отбелязват, че Домът на Вазов още приживе на поета се превръща в поклонническо място за българите, остава си такова и до днес - посещава се от стотици деца и хора, които искат да се потопят в съхранената атмосфера. Идват и мнозина, обзети от всевъзможно, често нездраво любопитство, за да разпитват за твърде личните подробности, с които обраства всеки национален мит, какъвто несъмнено е и Иван Вазов. Мнозина задават въпроса за смъртта на поета и за сърцето му, запазено в стъкленица, посочват от музея.

Те уточняват, че Иван Вазов издъхва в семейната трапезария от масивен инфаркт в ранния следобед на 22 септември 1921 година. Сестра му Въла Вазова описва подробно последните мигове на поета. На следващия ден при направената от д-р Кубрат Каракашев в присъствието на д-р П.И. Стоянов аутопсия, сърцето и мозъкът са затворени и съхранени в стъкленици, тялото е балсамирано и изложено за всенародно поклонение в храма "Света Неделя" от 24 до 28 септември.

В навечерието 166-годишнината от рождението на поета и по случай 90-годишния юбилей на къщата-музей, от Литературния музей искат да удовлетворят това любопитство. Те отбелязват, че с това събитие, едва ли ще сложат край на "множеството спекулации и непочтителния интерес към живота и смъртта на Иван Вазов, който продължава да бъде "любим обект" и на жълтата преса, която описва, дописва, измисля и обругава кощунствено живи и мъртви". Желанието ни е различно и навярно е в съгласие с желанието на Вазовите близки и съвременници, които са взели решението да запазят и част от тленната плът заедно с нетленността на Словото, се отбелязва в съобщението.