Творци от два континента ще ваят скулптури на спортисти от пясък в Русе

Богата програма, която включва концерти и лятно кино на открито, ще съпътства фестивала на пясъчната скулптура

Алея на спортната слава от пясък ще бъде създадена по време на второто издание на Международния фестивал на пясъчните фигури, което започва в Русе. Спортната тема е свързана с факта, че през 2016 г. дунавският град е европейски град на спорта.

Във фестивала ще участват творци от два континента, които ще направят общо 14 фигури с дарените от фирма „Каолин“ 700 тона пясък. 

Своите работи вече почти са приключили кoнсултантите на фестивала Руслан Коровков от Русия и Ирина Тафлевская от Украйна, които участват извън конкурсната програма. Те са изваяли съответно сумо бореца Калоян Махлянов-Котоошу и японски фигурист. 

Останалите автори са Сударсан Патнайк от Индия, който ще твори по темата „Допингът убива спорта“, Беноа Дютераж от Франция ще представи тениса като спорт, Александър Книш от Русия – легендарния хокеен вратар Владислав Третяк, Андраш Виски от Унгария - кану, Андрей Молоков от Чувашия – спортна композиция. 

Българските участници са Даниел Кънчев от Русе, който ще работи по темата за художествената гимнастика, Светлозар Лисичков от София - плуване, Калоян Тодоров от Бургас - катерене.

Тази година е предвидена и пясъчна академия за млади скулптори, които ще изработят по-малки пясъчни фигури под ръководството на големите майстори. Младите таланти вече работят по своите проекти на тема: „спорт“. Седем детски градини заявиха участие в пясъчната работилница за деца, а 4 от тях подготвят общ проект – изработване на пясъчна мозайка с логото на кампанията „Русе – Европейски град на спорта“.

Друга изненада на фестивала е пясъчният бар, който ще работи на кея на брега на Дунава. Предвидена е богата съпътстваща програма, която включва концерти и лятно кино на открито, информира БГНЕС.