Българска илюстраторка - сред финалистите за престижна испанска награда

Ина Христова е сред финалистите за една от най-престижните награди за илюстрация на иберийския полуостров

Младата българска илюстраторка Христина (Ина) Христова е сред финалистите за наградата за илюстрация Premis Junceda. Отличието е сред най-престижните награди за илюстрация на иберийския полуостров и се връчва ежегодно от Професионалната асоциация на илюстраторите в Каталуня (APIC), пише сайта "Аз чета".

Нашенката е номинирана в категория “Бъдещи творци” за своята дипломна работа „Literatura prohibida“ (“Забранената литература”), която включва колекция от три илюстрирани книги, вдъхновени от литературните творби “Повелителят на мухите” на Уилям Голдинг, “Лолита” Владимир Набоков и “Майстора и Маргарита”.

Младата илюстраторка сподели, че книгата, която най-много й е повлияла  е “Повелителят на мухите” на Уилям Голдинг. „Затова и смятам да продължа работата си по тази книга“, допълва тя. Този проект ще е част от самостоятелна изложба в новооткритата барселонска галерия CAGE през 2017 година.

Наградите Premis Junceda се връчват от 2003 година от асоциация на илюстраторите в Каталуня (APIC) и включват отличия почити всички категориите на илюстрацията. Основна цел на приза е да отличи професионалните постижения на творците в различните сфери на илюстрацията в рамките на годината и да стимулира интереса на по-широката публика към работата на илюстраторите. Победителите в отделните категории ще станат известни на официална церемония по награждаване във вторник, 24 май.