​Американец представя за Великден в България колекция от гравирани яйца

Приложникът Брайън Бейти е за пети път у нас, представя творчеството си, увоява нови техники

Д-р и. Лолита Николова

Международен Институт по Антропология, Солт Лейк Сити, Юта, САЩ

Известният американски приложен художник Брайън Бейти е отново в България. Преди няколко година видях негова изложба на гравирани черупки на яйца в Солт Лейк Сити и още след първата витрина си казах: «Искaм моите сънародници в България да видят това брилянтно изкуство». Свързах се с Брайън е той беше въодушевен от идеята. Благодарение на Диана Гергова и Светла Ракшиева и редица спонсори от Юта, САЩ, Брайън организира първата си изложба във Велинград (2011), а на 26 април тази година и в Исперих бе открита вече традиционна за него изложба в България. Тя е посветена на Великден. Брайън се посреща навсякъде с топли сърца, тъй като е земен, носи в себе огромна любов към изкуството и хората и навсякъде комуникира любов към красотата.

На изложбите cи той демонстрира изкуството на гравиране на черупки на яйца. Има приятели - български художници, от които усвоява нови клонове на приложното изкуство, например гравиране на лули.

Приложното изкуство е една от най-древните форми за човешка артистична изява. То възниква може би в керамичната продукция, когато хората преди повече от 8 хиляди години развиват потребност за произвеждане на съдове за хранене от глина и разбират, че храненето в съдове изисква не само функционални форми, но и задоволяване на естетически потребности. Възможно е преди керамиката да е имало дървени съдове с гравирани стени, но е факт, че първите керамични съдове са без орнаментация.

Изкуството на Брайън Бейти принадлежи на друг, нефункционален клон на приложното изкуство, което се създава единствено за естетическа наслада. То изисква огромен талант, потвърждение на което е фактът, че Брайън Бейти е всяка година избиран между най-добрите художници в Юта. Той е също победител в конкурс, спонсориран от престижна галерия в Ню Йорк, редовен участник в журирани ежегодни изложби в Солт Лейк Сити и редовен гостуващ художник не само в България, но също в Мексико.

Солт Лейки Сити се свързва у нас с мормоните, необходимо е да подчертая, че Брайън не е мормон. Днес Солт Лейк Сити е световен многокултурен център, в който различните културни традиции се празнуват на специални фестивали, а всеки жител на метрополитния град има условия да твори и да даде най-доброто от себе си за утвърждаването на метрополитния град за глобална световна столица на културата. Брайън Бейти е един от културните бисери на Солт Лейк Сити и Юта.

Брайън Бейти отговори на няколко въпроса специално за Faktor.bg:

- Брайън, колко пъти си бил в България?

- Това е моето пето посещение. През 2011-2014 имах 3 тура с изложби и бях веднъж на ваканция.

- Какво включва твоята програма през 2016 в България?

- Изложби в Сопот и Исперих. В Сопот имам чудесни приятели, а през тази година организирахме и изложба в града. В Исперих съм за първи път.

- Как твоето семейство чувства България?

- Съпругата и децата ми са благодарни за възможността да споделям изкуството си с българите отвъд океана. Те ме подкрепят и се радват на успехите ми.

- Какво е твоето отношение към България?

- Аз харесвам България по различни причини. Хората са учтиви и с разбиране за изкуството. Природата е прекрасна, а историята на България е интересна и богата. Аз също се радвам да споделям опита си да гравирам яйца. Това беше първата причина да дойда в България. Сега идвам не само да представям изкуството си, но да се видя и с прекрасните си български приятели, както и да се уча от опита на отлични български приложни художници в Сопот.

Снимки в галерия: Произведенията на художника и д-р Лолита Николова с Брайън Бейти