"Корабът Нощ" събира четири знакови актриси на сцена "Азарян"

След днешната премиера пиесата ще бъде представена и в разговор между Петров и актрисите в литературен клуб

Представлението "Корабът Нощ" по Маргьорит Дюрас събира за първи път на едно място четири от най-популярните български актриси - Цветана Манева, Татяна Лолова, Петя Силянова, Пламена Гетова.

Постановката е на Стилиян Петров, а мястото на представлението - новооткритият театър "Азарян" в НДК. Премиерните дати са днес и утре  - 27 и 28 април, от 19.30 ч.

Адаптацията на текстовете на известната френска писателка е дело на Петров и драматурга Яна Борисова. Сценографията е дело на Венелин Шурелов.

"Винаги съм имал това усещане, че текстовете (на Дюрас) не са писани за четене, те са създадени за слушане. Думите, преди да бъдат написани, първо са били изречени. Не четеш, а чуваш. Еротична литургия, отправена към Ерос – единственият там Бог."

От години съм влюбен в това писане. То ме обърква, омагьосва, обсебва и отдалечава от това, че знам нещо за обичането, за желанието, за трагиката на човека да е еротично същество.

Има еротична тайна. И човек в еротичен бяс.

Корабът Нощ е там, по течението на тази тайна", пише режисьорът в представянето на постановката.

След днешната премиера пиесата ще бъде представена и в разговор между Петров и актрисите в литературен клуб "Перото" от 21 ч. 

Следващият спектакъл ще бъде на 10 май.