"Главболгарстрой" се заема с ремонта на "Квадрат 500"

Ремонтът е в рамките на коректните взаимоотношения, уточнняват от компанията

"Главболгарстрой" ще направи ремонта в Националната галерия "Квадрат 500" не поради гаранционни задължения, а в рамките на коректните взаимоотношения. Това съобщават от компанията в предоставено на медиите писмо до директорката на галерията Слава Иванова, с копие до министъра на културата Вежди Рашидов. 

Писмото е по повод на изявление на Иванова пред медии на 9 февруари за възникнал конденз и в резултат - подкожушване и падане на покритието от латексова боя (а не на мазилка) в сградата на бившата Национална галерия за чуждестранно изкуство (НГЧИ), сега част от "Квадрат 500". "Главболгарстрой" поема ангажимент за съдействие при точното установяване на причините, довели до дискомфорт в част от залите на НГЧИ, както и за евентуални технически решения по отстраняване на възникналия проблем. Вярно е, че сградата има 5-годишен гаранционен срок, но проблемът не е свързан с нашите гаранционни отговорности, посочват от компанията. Според писмото причините са, че съгласно договора сградата е частично реновирана, не са изпълнявани строително-монтажни работи за подобряване на топлоизолационните й характеристики - не е подменяна старата дървена дограма, не са изпълнявани нови топлоизолации, не е изграждана нова съвременна ОВК инсталация.

Вентилационната система не е подменяна. Използва се изцяло наличната стара система, като се подменят частично само съоръжения и агрегати. "Въпреки всичко това в рамките на партньорските взаимоотношения на 2 февруари, по сигнал на Ваш представител направихме оперативна среща с представители на възложителя - Министерството на културата, проектанта - "Апостолов архитекти", НМК и строителя - "Главболгарстрой" АД , с цел да се установи причината за възникналия проблем. Констатира се, че след периода на минусовите температури в определени участъци на сградата настъпва изстудяване на сградните елементи при корнизи, инсталационни шахти и тавани. Възможна е и циркулация на неорганизирани въздушни потоци от външен въздух", се посочва в писмото.