Кристо стартира нов проект - Плаващи пристани

Той ще бъде реализиран през лятото на езерото Илео, недалеч от Милано

80-годишният авангардист Кристо подготвя нов проект за първи път след кончината на съпругата му Жан-Клод. Носещ ефирното име „Плаващите пристани“, той ще бъде реализиран в едно от езерата на Северна Италия. Широката публика ще има възможността да го види от 18 юни до 3 юли в езерото Илео, скрито в Алпите, недалеч от Милано, в регион Ломбарджи, съобщава "Ню Йорк таймс".

Преди броени дни творецът с български корен представя последната си авангардна идея пред дарители и членове на Publicolor, неправителствена организация за изкуства и образование, която творецът подкрепя от дълги години. Презентацията е направена пред една от картините на Сот Люит, която бе дарена неотдавна на училището по моден дизайн в Челси, в присъствие на съпругата на Люит и дъщеря му София.

Кристо разказва, че върху този проект работи от 2014 година. Първоначалната му идея е била да го реализира в Азия или Южна Америка. Идеята на авангардиста е пристани да свързват континенталната част с два острова – Монте Изола, който Кристо твърди, че е най-високият езерен остров в Италия, и малкия остров Исола ди Сан Пауло. Дълбочината на езерото е около 300 фута, а широчината на пристаните ще бъде 50 фута, конструирани от 200 000 полиетиленови кубчета, облечени в жълта тъкан, които леко ще плуват на повърхността на водата. Те ще бъдат съпътствани от сюрреалистични рисунки, проектирани върху видеостена, които ще провокират въображението на посетителите.

На въпрос на студент в залата как Кристо преценява въздействието на своята творба, авангардистът връща бързо топката: „Аз нямам време да мисля за това. Дори не мога да спекулирам, че правя опити да мисля върху това“.

Кристо обаче признава, че е съгласен с мнението на някои от своите почитатели, които казват, че неговото изкуство е за удоволствие. „ Вашето изкуство е единствено за удоволствие“, казва един от присъстващите. „Визуалното въздействие е нещо много важно – много ободряващо, но и много ангажиращо“.

Превод: Faktor.bg

снимка в галерия: nytimes.com