Редят изложба на Джeмал Емурлов в галерия "Средец" в столицата

Джими успява да се наложи като художник заедно с Георги Трифонов, Вежди Рашидов, Емил Стойчев, Янаки Кавръков

На 2 декември /сряда/ от 11:30 ч. в галерия „Средец” на Министерството на културата ще бъде открита изложбата „Джими” в памет на художника Джемал Емурлов. Експозицията включва творби от фонда на художествен отдел „Станка Димитрова” при Регионален исторически музей – Кърджали.

Самостоятелната изложба на Джемал Емурло, която е в памет на кончината му май 2014 г., включва творби на автора от 80-те и 90-те години на ХХ век, с които той е участвал в регионални и национални изложби, откупени за фонда на галерията.

Джемал Емурлов е роден 1948 г. в с. Чифлик, община Кърджали. Завършил Художествената академия – София в края на 70-те години. Успява да се наложи заедно с автори като Георги Трифонов, Вежди Рашидов, Емил Стойчев, Янаки Кавръков и др. Джемал Емурлов е един от утвърдените български художници – негови работи са част от фондовете на много галерии в страната – само НХГ притежава 11 негови картини.

Изложбата включва произведения на портрета, исторически композиции, пейзажи и др., които авторът разработва в цялото си творчество. Характерна за него тогава е артистичната рисунка и по-монохромният или интензивен колорит. В неговите картини се долавя стремежът да се изведе една естетическа формула както в антропоморфен, така и в пейзажен план. Именно в този период се оформя и художественият разпознаваем език на художника, който остава един от най-интересните автори на живописта у нас.

Дългогодишен председател на Дружеството на художниците в Кърджали, Джемал Емурлов е и един от създателите му, наред със Станка Димитрова, Георги Трифонов, Васил Василев и др.