„Арестуваха“ шефа на НИМ в знак на протест срещу орязаните пари за култура

КНСБ и КТ

По нетрадиционен начин Националния исторически музей изрази своята съпричастност към протестиращите в страната специалисти в музеи, галерии и библиотеки. Служителите в НИМ „закопчаха“ своя директор проф.Божидар Димитров с белезници от VI век, открити в ранносредновековната крепост край село Якоруда.

Унизително е работник с 20-30 години стаж и образоване, охраняващ ценности за 8 милиарда евро - колкото няма и в БНБ, да взима такива пари, убеден е шефът на НИМ. Той обяви исканията на служителите си за напълно справедливи, но подчерта, че като техен работодател няма как да стачкува с тях.

Този акт е част от общонационалните протестни действия на музейните работници заради орязания им бюджет за 2016 г. В знак на протест по-голямата част от музеите, галериите и библиотеките у нас са обявили Ден на отворените врати.

За да изразят недоволството си от ограничените финанси и унизителното заплащане на техния труд работещите в тези институции в градове от цялата страна ще излязат по-различно време на протестен митинг или ще изберат друга форма на изява.

По данни на Националния стачен комитет на КНСБ от приблизително 3000 работещи в музеите и галериите в деня на протеста ще участват 2350 души, а от 1648 работещи в библиотеките - 1270.

КНСБ и КТ "Подкрепа" подкрепиха протеста на работниците и поискаха допълнителни около 26 млн. лева в бюджета да отидат за родните музеи, галерии и библиотеки за следващата година, информира news.bg.