Холивуд прави студия в Димитровград

Замисълът вече бил в напреднала фаза, имало бизнес план, дизайн, а в момента се водели разговори с деловите партньори

Холивудският продуцент Дейвид Варод стратира проект за киностудия и академия за обучение на работещи в тях в Димитровград. Намерението бе обявено официално от световноизвестния кинаджия и кмета на Димитравград Иво Димов във вторник следобяд, съобщава 24 часа.

"Идеята е за многократно по-голямо студио отколкото това в Бояна. Начинанието ще бъде джойнт-венчър с още 3 големи студиа от световен мащаб", каза Варод. Основно плoщадката щяла да бъде насочена към ТВ - продукции, които в момента били по-стабилни от филмовите. "Близостта до Турция, където тази индустрия е огромна, има голяма логистична важност", отбеляза Варод чиято съпруга е от Димитровград. Той щял да разчита и на подкрепата на провителството за проекта, който щял да осигури поне 2000 работни места в региона. Продуцентът предпочитал да обучи местни кадри в нещо като академия.

Замисълът вече бил в напреднала фаза, имало бизнес план, дизайн, а в момента се водели разговори с деловите партньори. Като цяло продуцирането не ленти у нас излизало наполовина по-евтино отколкото в Европа. "Има идеи и възможности за терен, както и подкрепата на централната власт на най-високо ниво. При всички положения обаче решенията ще бъдат взимани от следващия Общински съвет", уточни кметът Димов. Варод пък прогнозира, че целият проект можел да бъде завършен до средата на следващата година.